Ko je i kako Srbin?
10

Goran Opsenica: Ja sam Hrvat, problem je do CIK-a

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Posljednji slučaj vezan za Centralnu izbornu komisiju (CIK) koji je uzburkao duhove, a odnosi se na dodjelu direktnog mandata federalnog zastupnika Goranu Opsenici i proglašavanje njega Srbinom dobiva novi epilog.

Opsenica je medijima kazao da je on Hrvat, da je problem do CIK-a, a cijeli slučaj komentarisao je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Pisanje pojedinih medija kako je "Opsenica zanoćio kao Hrvat, a probudio se kao Srbin", aktuelni ministar zdravstva u Vladi HNK je medijima prokomentarisao na svoj način.

"Ja i večeras namjeravam zanoćiti kao Hrvat, a takav ću se, van svake sumnje, ujutro i probuditi. CIK je, bojim se, instruiran da pogriješi. Pravo je pitanje ko stoji iza svega toga", izjavio je Goran Opsenica.

O ovom slučaju novinari su danas tražili komentar i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, zamolili su ga da prokomentariše tvrdnje kako CIK sve čini kako bi HDZ-u dodijelio još jedan mandat.

"Imate dosta časnih ljudi koji nisu zaslužili bilo kakav komentar koji vi tražite, bez obzira na to što kao medij imate to pravo raditi. Gospodin Goran Opsenica je vrlo jasnog opredjeljenja kad je riječ o nacionalnosti, to je hrvatska nacionalnost. To su lične stvari i o tome ćete morati s njim razgovarati, ja samo iznosim službeni stav za jednu osobu koju izuzetno cijenim", kazao je Dragan Čović.

Podsjećamo, CIK je, da bi popunio kvotu od najmanje četiri poslanika iz reda srpskog naroda u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, dodijelio mandat Miomirki Melank iz Naše stranke. Kako zakon predviđa da se, u slučaju da direktnim putem nije izabrano dovoljno zastupnika jednog naroda, to radi s kompenzacijskih lista, a pošto Melank nije bila na toj listi Naše stranke, SDP je već najavio žalbu Apelacionom odjelu Suda BiH.

Nezvanične informacije koje su procurile u javnost kazale su da je jedan od četiri izabrana Srbina i Goran Opsenica, aktuelni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK. Opsenica je prije dva dana imao pravi performans kada je u Skupštini HNK govorio u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine.