Bez okupljanja
0

Goran i Marija-Maša Kosanić iz Mostara Vaskrs prvi put dočekali sami

G. Š.
Goran i Marija-Maša Kosanić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Goran i Marija-Maša Kosanić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti danas širom svijeta slave najveći praznik Vaskrs. No, za mnoge je danas ovo prvi put da slave bez tradicionalnog okupljanja i druženja s prijateljima i komšijama zbog zabranjena okupljanja koje su izdale nadležne institucije kao mjeru zaštite od širenje epidemije koronavirusa koji je zahvatio svijet.

Goran i Marija-Maša Kosanić iz Mostara koji su iz miješanog braka i slave dva Uskrsa godišnje, te farbaju po nekoliko stotina jaja i u svome domu za te praznike okupe veliki broj ljudi ove godine slave potpuno sami s tek nekoliko ukrašenih jaja.

''Teško nam je zaista, jer u sedam dana, dva praznika koja su oduvijek ispunjavala naš dom veseljem i okupljanjima, po prvi put u životu smo potpuno sami. Kako su nam se sinovi osamostalili, zbog mjera koje su nadležne institucije donijeli ne mogu nam doći ni oni'', kaže Goran za Klix.ba.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

No, čuvajući tradiciju praznika u njihovom domu su jaja ipak ofarbana, te je spremljena svečana blagdanska trpeza, kao i za prošlu nedjelju, kad su također slavili sami.

''Čudno je to za nas koji smo naučili biti okruženi ljudima, ali tako je kako je i mi tu ne možemo ništa promijeniti. Naše je da poštujemo mjere koje su izdale nadležne institucije i nadamo se kako će ovo sve što prije proći da se konačno vratimo normalnom životu'', navodi on.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Međutim, činjenica da su sami nije im bila razlog prošle niti ove nedjelje da budu depresivni, naprotiv, kako tvrde uživaju u društvu jedno drugoga apsolutno. Oni komuniciraju sa svim dragim osobama stalno i tradiciju u svome domu dijele sa sinovim, prijateljima i komšijama putem suvremenih kanala komuniciranja.

''Naravno da smo sačuvali tradiciju i obavili jutarnje tucanje uskršnjim jajima'', kažu nam Goran i Marija-Maša. Kako taj običaj ne mogu uživo podijeliti s dragim osobama niti se s njima susresti, radost praznika dijele, kako ističu, zahvaljujući savremenoj tehnologiji i društvenim mrežama.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Praznički duh i radost Vaskrsa iz porodičnog doma podijelili su sa svojim sinovima putem video poziva, ali i s brojnim dragim osobama s kojima se ne mogu zbog trenutne situacije susresti kao nekada na tradicionalnom čestitanju.

''Mjere koje su izdale nadležne institucije treba poštovati, ali zbog toga se nikako ne smijemo udaljavati jedni od drugih i duhovno, jer je sada potrebno da međusobno jedni drugima budemo podrška, kako bi iz ove situacije izašli sa što manje štetnih posljedica'', poručuje bračni par Kosanić iz Mostara.