BiH
0

GONG: Nasilni birači na kratko preuzeli biračko mjesto br. 70 u Grudama

FENA
Promatrači GONG-a, koji prate izbore za zastupnike u Hrvatski sabor u inozemstvu, u izvještaju o tijeku izbora od 15 do 19 sati naveli su kako su "nasilni birači" u jednom trenutku preuzeli kontrolu nad biračkim mjestom broj 70 u Grudama.

Pozvan je zaštitar koji je savladan, nakon čega je došla policija koja održava red. Biračko mjesto nije zatvoreno. DIP je obaviješten, stoji u izvješću GONG-a

Iz te udruge tvrde da je HDZ na biračkim mjestima 79 i 80 Stocu, od 10 članova biračkih odbora nominirao njih 6.

Tijekom popodneva na većem broju biračkih mjesta u Hercegovini česti slučajevi obiteljskog glasovanja, tvrde u Gongu, te dodaju da na biračkom mjestu 44 u Mostaru predsjednica biračkog odbora nije dala članici biračkog odbora da napiše primjedbu (po drugi put), no na insistitranje GONG-a ipak je dopustila. Na istom biračkom mjestu prijavljeni su slučajevi kršenja izborne šutnje.

Biračka mjesta 33 i 34 Fojnica su zatvorena, ali je došao naputak iz konzulata da se telefonira sve birače koji su trebali dobiti potvrdu i omogući im se glasovanje, stoji u izvješću.

Iz Gonga navode da je na biračkom mjestu broj 46 u Mostaru birački odbor dio vremena dopuštao glasovanje samo s domovnicom.

"Brojni birači nisu dočekali plave potvrde od konzulata diljem BiH, iako su neki na njih imali pravo. Iznimno povećan odaziv u odnosu na jučer te danas ujutro, na nekim biračkim mjestima ogromne gužve i pred zatvaranje.

Upute DIP-a da biračima u Hercegovini koji na biračkim mjestima čekaju potvrde (satima) dozvole glasovanje onima koji ostanu na biračkim mjestima i dočekaju potvrdu, dok su biračka mjesta u Sarajevu dobili dojavu da telefonski kontaktiraju birače koji su otišli doma i tamo čekali potvrdu da se vrate i glasuju (biračka mjesta već zatvorena). Velik broj birača neće dočekati potvrdu", navodi se u izvješću GONG-a te dodaje da su promatrači dojavili "da je na nekim biračkim mjestima članovima biračkih odbora nuđen novac kako bi ubacivali listiće nakon zatvaranja birališta (najviše dojava za Lijanovića)".

Izbore za zastupnike u Hrvatski sabor promatra ukupno 1500 promatrača GONG-a, od čega 117 njih u inozemstvu. Do 19.00 65 mobilnih ekipa u Hrvatskoj posjetilo je 725 biračkih mjesta, a 17 mobilnih ekipa u BiH 206 biračkih mjesta.