|

Golić: Vijeće ministara šuti o slučaju Trgovske gore

Golić: Vijeće ministara šuti o slučaju Trgovske gore
0
S
SRNA
11.10.2019. u 10:56
9
komentara
0

dijeljenja
Golić: Vijeće ministara šuti o slučaju Trgovske gore Srebrenka Golić (Foto: N. G./Klix.ba)
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske više puta je tražilo od Vijeća ministara da se aktivnije uključi u nastojanja da se spriječi namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH, ali su uvijek ostajali bez odgovora, izjavila je resorna ministrica Srebrenka Golić.
Golić je dodala de je ovo pitanje intenzivirano tek kada je u Sarajevo kao član Predsjedništva BiH otišao Milorad Dodik, koji je, kako je podsjetila, na prvoj sjednici Predsjedništva stavio na dnevni red ovo pitanje.

"Dodik je ekspresno reagovao i odlučno zatražio od Hrvatske da izuzme Trgovsku goru kao mjesto predviđeno za odlaganje radioaktivnog otpada", rekla je Golić za "Euroblic".

Ona je navela da je vrijedan pažnje angažman ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Igora Crnadka koji je ovo pitanje iznosio na Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču, dok su se ostali zvaničnici u zajedničkim institucijama oglasili tek kada je Dodik to pitanje stavio kao prioritet.

Golić je uvjerena da bi formiranjem novog saziva Vijeća ministara ovo pitanje bilo intenzivirano u zajedničkim institucijama i da bi uslijedio jači pritisak na Hrvatsku da odustane od planirane lokacije za smještaj radioaktivnog otpada.

Ona smatra da su pomalo drske izjave ministra iz Hrvatske koji kaže da parkovi prirode i nacionalni parkovi nisu u Hrvatskoj, nego da se nalaze u BiH i da tamo živi od 3.000 do 5.000 stanovnika.

"Ljuti me i to što zanemaruju da u slivu rijeke Une živi od 250.000 do 300.000 stanovnika koji se bave poljoprivredom i da je riječ o zaštićenim zonama", naglasila je Golić.

Govoreći o mogućnosti podizanja tužbe protiv Hrvatske zbog slučaja Trgovske gore, Golić kaže da o tome tek treba da budu održane konsultacije sa pravnicima i ekspertima.

"Predložit ću formiranje pravnog i ekspertskog tima, a ako bude potrebno i da se u njegov rad uključe i međunarodni stručnjaci, ukoliko Hrvatska ne promijeni svoje mišljenje", navela je Golić.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u opštini Dvor, u neposrednoj blizini Bosanskog Novog i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...