Problem s Hrvatskom
75

Golić: Dodik će diplomatskim putem riješiti pitanje odlaganja nuklearnog otpada

A. D.
Do kraja avgusta bit će proglašen Park prirode "Una" što bi trebalo da utiče na odluku Hrvatske o odlaganju nuklearnog otpada u blizini granice, odnosno nekoliko kilometara od Novog Grada, istakla je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Gostujući u programu Radija RS, Golićeva je naglasila da se u rješavanje ovog slučaja aktivno uključio i član Predsjedništva Milorad Dodik, te smatra da će se diplomatskim putem doći do rješenja, što su i savjetovali predstavnici potpisnica ESPO Konvencije.

Trgovska gora, u neposrednoj blizini Novog Grada, ne može biti destinacija za odlaganje nuklearnog otpada iz elektrane Krško u Sloveniji, poručuje Golić te izražava nadu da će upravo Slovenija i Hrvatska postići dogovor koji bi udaljio ovu vrstu otpada od općina u slivu rijeke Une. Podsjeća da je Vlada, u saradnji sa lokalnim zajednicama, preduzela mjere, te na taj način ojačala pregovaračku poziciju.

Na bh. nivou formirana je i komisija sa predstavnicima svih nivoa vlasti, a problem odlagališta delegiran je i pred evropskim institucijama. Ipak, Golić ukazuje na činjenicu da još nije formirano Vijeće ministara, te se s tim u vezi niko ozbiljnije i ne bavi ovim pitanjem.

"Računam da će se diplomatija više aktivirati. Dodik je ponovo zatražio informacije o tome da li ima novih elemenata. To znači da aktivno razmišlja i radi kako bi osujetio namjeru Hrvatske da napravi odlagalište", ističe Golić.