{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Goldstone, svjedok genocida i grobar OHR-a

S
30.11.2010. u 23:59
0
16
Goldstone, svjedok genocida i grobar OHR-a
0
Goldstone, svjedok genocida i grobar OHR-a
Kad bivši glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Richard Goldstone kaže kako su za raspad Jugoslavije i zločine koji su u procesu raspada počinjeni zbog neodgovornih političkih lidera u BiH i regionu, to nije daleko od istine. Vjerovatno je da bi odgovornije političko vođstvo našlo manje dramatičan, manje krvav izlazak iz krize u koju je Jugoslavija zapala odmah po smrti Josipa Broza Tita.
Ali, suština, međutim, ostaje da je samo srpsko političko vođstvo imalo jasan plan i jasnu konceptualizaciju sredstava koja treba da budu korištena u iscrtavanju granica nove srpske države (ognjem i mačem, naime) na ruševinama Jugoslavije.

Ali, kada kraticu za izlaz iz krize u kojoj se u posljednje četiri godine nalazi BiH traži u zatvaranju Ureda visokog predstavnika, očito je da je riječ o neinformiranosti. Pakovanje kofera i bezglavi odlazak iz Bosne i Hercegovine međunarodnu zajednicu naprosto ne može amnestirati od odgovornosti koju još uvijek ima prema Bosni i Hercegovini. U ovoj tački odnosa u zemlji i regionu – nikoga ne bi trebala zavarati razmjena floskula i slatkorječivost na relaciji Zagreb-Beograd, naprotiv – bez mehanizma koji bi mogao efikasno, a ako se ukaže potreba i preventivno, odgovoriti na drastično narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlazak iz BiH je otvaranje vrata novim sukobima, odnosno nasilju. Transformacija OHR-a je, pritom, prijeko potrebna. Ovakav kakav jeste, Ured visokog predstavnika nadživio je vlastitu svrhu.

"Jugoslavija se raspala zbog ciničnih vođa željnih moći"

Ali, i Goldstone i John Shattuck u članku objavljenom u Boston Globe pate od iste boljke koju pripisuju jugoslavenskim političarima, kada krajnje neodgovorno, pozivaju na povlačenje međunarodnog prisustva iz BiH kao najkraći put do instant pomirenja. Prvo, nekoliko činjenica. Čak i sa ovako velikim međunarodnim prisustvom, policija RS-a tek treba uhapsiti svog prvog osumnjičenog za genocid počinjen u Srebrenici. Međunarodno prisustvo je jedino što Milorada Dodika (ponekad) spriječava da još glasnije i brutalnije i do kraja divljački poriče zločine počinjene nad drugim bh. narodima. Ratko Mladić je još uvijek na slobodi u prijateljskoj i slobodarskoj Srbiji. Ni u jednom, ni u drugom, ni u trećem slučaju, međunarodna zajednica nije smetnja.

Suština je, bojati se, da su i Goldstone i Shattuck dio one škole mišljenja u međunarodnoj zajednici, koja ni poslije dvadeset godina i poslije ogromne ljudske cijene, ne uviđa da je Srbija, ovakva kakva jeste – a tu su se samo sredstva promijenila od Slobodana Miloševića na ovamo – nije dio rješenja, nego dio problema na Balkanu. Srbijansko ponašanje je, međutim, nakon pojave Ive Josipovića u Hrvatskoj od izuzetka postalo norma. Zagreb i Beograd sada zajedno rade na „libanizaciji” Bosne i Hercegovine, kroz daljnju legitimaciju etničkog političkog organizovanja. Ideološka platforma za ovu saradnju je uvjerenje u određenim dijelovima političkih i akademskih elita u dvije prijestonice da su svi problemi u bivšoj Jugoslaviji srpsko-hrvatski problemi i da je rješavanje tih problema jedini način da se na Balkanu osiguran održiv mir.

Odlazak OHR-a iz Bosne i Hercegovine pod ovim okolnostima samo bi pridonio daljnjoj destabilizaciji BiH, odnosno cijelog regiona. Politika kontrolisane nestabilnosti u BiH – tako se naime kaže kad Boris Tadić evropske državnike uvjerava da je strog prema Dodiku – ne može za krajnji rezultat imati stabilan region. Naprotiv, samo stabilna BiH znači stabilan region.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: