BiH
0

Gojko Kličković izručen Bosni i Hercegovini

FENA
Sudska policija je danas na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanska Rača, prema naredbi Suda BiH, preuzela Gojka Kličkovića, koji je u skladu sa odlukom Ministarstva pravde Republike Srbije ustupljen pravosudnim organima BiH na dalje procesuiranje, saopćeno je iz Suda BiH.

Gojko Kličović se sumnjiči za krivično djelo zločina protiv čovječnosti. Sud BiH je 29. juna 2006. godine donio rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora Gojku Kličkoviću.

Sud je ustanovio da na osnovu podnesenih dokaza postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio navedeno krivično djelo. Sud je ovim rješenjem odredio pritvor smatrajući da bi osumnjičeni boravkom na slobodi ometao krivični postupak uticajem na svjedoke i saizvršioce.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi, da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni, zajedno sa drugim aktivistima Srpske demokratske stranke, u svojstvu predsjednika Izvršnog odbora Skupštine srpske opštine Bosanska Krupa i predsjednika ratnog Predsjedništva srpske opštine Krupa na Uni u periodu od 1990. do 1992. godine poduzeo aktivnosti u cilju podjele opštine Bosanska Krupa na srpski i muslimanski dio.

Tužilaštvo je u svom prijedlogu navelo da je u ovom periodu osumnjičeni naredio, planirao, pripremao, pomagao i podstrekavao ubistva, deportacije, prisilno preseljenje i zatvaranje stanovništva, navodi se u saopćenju.