{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gojko Janković tražio da ga Sud oslobodi

B
14.2.2007. u 13:41
0
0
Gojko Janković tražio da ga Sud oslobodi
0
Gojko Janković tražio da ga Sud oslobodi
Gojko Janković se na kraju suđenja obratio Sudskom vijeću rekavši da je istina da je bio borac Vojske Republike Srpske (VRS), i da nije sporno da je njegova jedinica učestvovala u izviđanjima i akcijama "tamo gdje je trebalo".
"Nisam naredio, niti je moja komanda to naredila, da se iko ubije. A što se tiče silovanja, nisam nikoga silovao niti sam saznao da je neko od mojih vojnika to učinio. Istina je da sam pružio zaštitu svjedokinjama 191 i 186 na njihov lični zahtijev", rekao je Janković i dodao kako očekuje da ga Sud oslobodi krivice.

Tužilastvo je tražilo kaznu od 30 godina zatvora.

Jankoviću, optuženom za zločine protiv čovječnosti, se na teret stavlja da je u toku 1992. i 1993. godine, komandovao paravojnom jedinicom koja je djelovala u sklopu VRS na području općine Foča. U tom periodu, navodi se u optužnici, izvedeni su napadi na sela Brežine, Trošanj, Trnovače, Mješaje, na brdo Kremenik i naselje Brod u Foči.

Janković je također optužen da je silovao ili drugima omogućavao da siluju djevojčice, djevojke i mlade žene i to u njegovoj kući u selu Trnovače, te u Karaman kući koja je služila kao javna kuća u koju su dolazili vojnici VRS.

Među žrtvama silovanja je i svjedokinja 186 koju je Janković, prema optužnici, u više navrata silovao te je držao kao svoju ličnu seksualnu robinju. Također je optužen da je jednom silovao zaštićenu svjedokinju 191, ali i nekoliko drugih žena.

Janković je jedan od četvorice optuženih za zločine počinjene u Foči koji su prebačeni iz Haškog tribunala na procesuiranje pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Branilac Milan Trbojević je u završnim riječima naglasio da su svjedoci Tužilaštva nepouzdani, te da su neki i lagali pred sudijama. Također je rekao kako smatra da je tokom postupka Sud u mnogim slučajevima "praktično postupao na strani Tužilaštva", te da nije imao osjećaj da je optuženi ravnopravno tretiran.

Negirajući navode svjedoka, branilac je naveo primjer zaštićene svjedokinje 75 koja je u iskazu tvrdila da je bila žrtva grupnog silovanja 1992. godine, te da su je vojnici prije silovanja mučili i tukli.

"Na stranu što ovakav opis nema elementarnu logiku. Zašto bi prvo pretukli pa onda silovali 15godišnju djevojčicu", rekao je Trbojević.

Odbrana tvrdi i da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati navode o silovanjima koje je izvršio Gojko Janković.

I u ovom slučaju Odbrana je prigovorila na primjenu Krivičnog zakona BiH, tražeći upotrebu Krivičnog zakona SFRJ koji je u vrijeme navodnog počinjenja zločina bio na snazi.

"Gojka ne znam od prije ali smo se u proteklih godinu dana koliko traje suđenje, imali priliku družiti", rekao je na kraju Milan Trbojević dodajući da je upoznao i porodicu svog branjenika, dvije kćerke, sina i suprugu.

"Gojko je normalan čovjek i to je normalna porodica. Ovog monstruma kojeg je opisao Tužilac jednostavno nema", zaključio je branilac.

Sudsko vijeće će presudu izreći 16. februara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: