BiH
0

Gojerovo otvoreno pismo članovima predsjedništva BiH

FENA
Predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine Gradimir Gojer uputio je danas otvoreno pismo predsjedavajućem i članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću, dr. Harisu Silajdžiću i Nebojši Radmanoviću u kojem ih poziva da prilikom izbora kadrova za vršenje diplomatsko-konzularnih poslova imaju na umu "resurse" asocijacije bh. književnika.
  • Obraćam vam se kao najodgovornijim ljudima u državi Bosni i Hercegovini, kao najodgovornijim osobama u pogledu provedbe spoljne politike države Bosne i Hercegovine, podizanja njenog imidža u inozemstvu i stvaranja što boljih veza sa svim zemljama i nacijama svijeta, navodi se u pismu uz podsjećanje da se prilikom izbora kadrova za diplomatsko-konzularne službe i predstavništva BiH u inozemstvu ne uzima u obzir potencijal izrazito intelektualnog karaktera kojim raspolaže Društvo pisaca BiH.

Provodeći odluke Skupštine Društva pisaca BiH i Upravnog odbora ove asocijacije, uključujući i osobni stav, Gojer u pismu ističe da države iz bližeg i daljeg okruženja istaknute umjetnike, kulturne i javne radnike postavljaju na funkcije u diplomatsko- konzularnoj službi, "dok BiH ne koristi resurse svoga intelektualnog Olimpa".

  • Ovo je potpuno neshvatljiva praksa Predsjedništva BiH i koristim ovu priliku da vam ukažem da nije logično da pojedini pisci izrazito značajnog opusa, literarno i šire društveno vrednovanog u BiH i van njenih granica nisu niti kandidati, a kamoli da budu izabrani da budu diplomate države BiH, navodi se u otvorenom pismu.

Uz napomenu da je ista situacija i s drugim udruženjima umjetnika, Gojer u pismu sugerira članovima bh. predsjedništva da razmislite o tome - nisu li neke države u okruženju dobile značajne diplomatske bitke, upravo, postavljajući na pozicije istaknute književnike, "koji su već sami sobom kao osobe i kao umjetnička bića svojevrsna legitimacija jedne države".

  • Molim vas zato da u narednom periodu kod planiranja i obnove diplomatsko-konzularnog kadra razmislite da li predstavnici jedne od najrelevantnijih književnosti u regionu mogu ući među kandidate za obnašanje ovih odgovornih funkcija - navodi se u Gojerovom pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH

Pismo istovjetnog sadržaja upućeno je i ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju.