Uputio pismo Hadžibajriću
34

Gojer: Trg ispred Katedrale je pretvoren u buvljak

FENA
Vijećnik Općinskog vijeća Stari Grad i Gradskog vijeća Sarajevo Gradimir Gojer uputio je otvoreno pismo načelniku općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću u kojem je uputio oštru kritiku da je trg pred sarajevskom Katedralom pretvoren u klasični antikulturni "buvljak", mjesto u kojem trijumfiraju šund i kič najviših razmjera.

Gojer navodi da prostor ispred katedrale Srca Isusova već duže vremena koriste "kojekakvi obmanjivači građana Sarajeva" s aktivnostima nedostojnim civilizirane sredine kakva jeste grad Sarajevo.

On podsjeća načelnika Hadžibajrića da je na ovaj problem upozoravao već dva puta na sjednicama Općinskog vijeća Stari Grad, kao i javnim prosvjedom na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva, te da ti prosvjedi nisu urodili plodom.

"Kao prakticirajući katolik, kao građanin grada Sarajeva i općine Stari Grad s gađenjem gledam na kojekakve izložbe automobila, salone za kozmetičke tretmane na otvorenom, jednom rječju "golemo prodavanje magle" i kontaminiranje ovog prostora nevjerovatnom dozom šunda i primitivizma. Što je najgore, ovo se potencira osobito u danima kada se u katedralnoj prvostolnici održaju Svete mise. Buka kvaziglazbe, koja se pušta s moćnih uređaja visokih decibela, onemogućava provođenje vjerske službe i ritualike Svete mise. Indikatvno je da se zarad sitne komunalne zarade dopušta ovakav nekulturni udar, kao jedan od niza udara na život ostatka građana-katolika u gradu Sarajevu", navodi Gojer u pismu.

On je uputio molbu načelniku Hadžibajriću da snagom svog autoriteta spriječi dalje ponižavanje ovog sakralnog objekta i spomenika kulture u gradu Sarajevu, te da aktivno i promptno spriječi dalje ponižavanje katoličke crkve i njenih vjernika.

"Ako se svemu doda i činjenica da bi ovo trebao biti prostor na kojem će cvjetati istinska kultura i umjetnost, te da bi tu trebao u bliskoj budućnosti konačno nići spomenik velikom prijatelju BiH, a posebno Sarajeva, pokojnom papi Ivanu Pavlu čija je golema zasluga za sprečavanje oružanih napada na Sarajevo tokom agresije, onda je posve jasno da morate učiniti napor da se skrnavljenje ovog trga spriječi!", upuzorio je Gojer.

On ocjenjuje da, ako istinski svi zajedno želimo zajednički život u Gradu Sarajevu Bošnjaka, Hrvata, Srba, Židova i ostalih, onda je neophodno da se jedan od tri konstitutivna naroda u državi BiH - onaj Hrvatski poštedi omalovažavanja i klasičnog udara na čuvanje svetinje vjere katoličke.

"Vjerujući u vaš istinski kosmopolitizam, vašu široku sarajevsku dušu, a ubijeđen da ste u dosadašnjem svom djelovanju pokazali kako ste načelnik svih građana Starog Grada, pa i Hrvata katolika, očekujem da povučete žurne i krajnje učinkovite mjere na sprječavanju dalje devastacije ovog urbanog mjesta za zadovoljavanje istinskih kulturnih potreba građana Sarajeva", zaključio je Gradimir Gojer u pismu upućenom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću.