Sraman događaj
106

Gojer povodom večerašnjeg koncerta: U Mostaru fašisti zabranjuju okupljanje antifašistima

Klix.ba
Gradimir Gojer (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gradimir Gojer (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povodom sramne zabrane prosvjednog skupa u Mostaru oglasio se Gradimir Gojer, poznati bosanskohercegovački pozorišni redatelj, književnik i kritičar i bivši ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Današnji koncert potpore haškim osuđenicima u Mostaru Gojer naziva jednim od najsramnijih događaja u višestoljetnoj povijesti grada Mostara.

"Oni koji zastupaju fašističke teorije, rasnu i nacionalnu mržnju, koriste govor mržnje da njime šire šovinizam i protagoniraju nacionalizam kao temeljni svjetonazor, okupit će se da koncertom daju potporu onima koji su po prvostepenskoj presudi krivi za hiljade ubijenih, protjeranih, raseljenih državljana Bosne i Hercegovine. Taj sramni skup već su jasno osudili ambasadori okupljeni u Vijeću za provedbu mira, brojni antifašisti i političke stranke bez nacionalnoga predznaka", napisao je Gojer.

Kao da nije dovoljno strašno što se koncert podrške fašistima uopće može održati, oni "koji sve ovo inspirišu usuđuju se zabraniti prosvjedni skup protiv sramnoga koncerta u Mostaru", začudio se Gojer ovakvom postupku.

"Ovo poprima preozbiljne dimenzije fašiziranja Mostara i fašističkoga terora nad građanima ovoga grada. Nelegitimni gradonačelnik i nacionalistički ostrašćena policija ne dopuštaju antifašistima da izraze protivljenje bezumnom skupu podrške haškim uznicima. Da li su to europske vrijednosti, da li se sa ovakvim nacionalističkim skupovima i fašističkim šikaniranjem antifašista ulazi u obitelj evropskih država?", pita se Gojer i dodaje kako su za nastavak terora nad građanima Mostara podjednako odgovorni i oni koji godinama partnerski dijele vlast.

On smatra da njihova šutnja na postupke fašista mnogo govori jer njome "pokazuju da se tek razlikuju po boji svojih nacionalističkih odora. Po mišljenju sigurno ne!"