BiH
1

Gojer o temi "beznađe i političke kontroverze u BiH"

FENA
Bosni i Hercegovini treba evropski ustav, a ne popravljeni Daytonski ustav, istaknuto je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" održanoj u Sarajevu.

Član ove asocijacije i uvodničar skupa Gradimir Gojer kazao je kako državi Bosni i Hercegovini, suočenoj s različitim vrstama podjela i zemlji čiji su građani izloženi višegodišnjoj manipulaciji, trebaju korijenite promjene, a ne "nekakve nametnute popravke".

Govoreći o temi "Beznađe i političke kontroverze u BiH" Gojer je ukazao na brojna neriješena pitanja koja karakteriziraju aktuelno stanje u zemlji te vode daljnjoj fragmentaciji u svim segmentima djelovanja.

Istovremeno, istaknuo je kako u situaciji u kojoj opozicija gotovo da i ne funkcionira, treba stvoriti pretpostavke za profiliranje širokog građanskog pokreta s ciljem potiskivanja nacionalističkih snaga i vraćanja digniteta državi i njenim institucijama.

U tom kontekstu, Gojer smatra nedovoljnim angažaman bh. intelektualaca te cijeni kako oni imaju ogromnu odgovornost u pogledu revitalizacije dijaloga u BiH.

  • Došli smo u poziciju da razgovaramo monološki, kazao je Gojer, navodeći kako se "političko beznađe" reflektira u obrazovanju i kulturi te da niko već godinama ne rješava pitanje "dviju škola pod istim krovom", a čime se podstiču najretrogradniji procesi u BiH te logika življenja jednih pored drugih, negirajući tako stotinama godinama staru bh. matricu suživota i međusobnog uvažavanja.

Uvodničar je ukazao na historijske korijene i predsrasude koje utječu na političku i društvenu stvarnost balkanskih prostora, te sve prisutnije tendencije getoizacije svijesti bh. građana i sijanja straha od drugog i drugačijeg.

Sudionici sesije konstatirali su kako savremeni trenutak BiH karakteriziraju dezorijentiranost i sveopća izmanipuliranost njenih građana, pozivajući sve probosanski orijentirane snage da se angažiraju na svladavanju sveopće letargije i stvaranju pretpostavki za pozitivne promjene u BiH.