{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gojer: Dodik i Radmanović se trebaju založiti protiv javnog isticanja slika s likovima Karadžića i Mladića

F
28.8.2007. u 11:32
0
0
Gojer: Dodik i Radmanović se trebaju založiti protiv javnog isticanja slika s likovima Karadžića i Mladića
0
Gojer: Dodik i Radmanović se trebaju založiti protiv javnog isticanja slika s likovima Karadžića i Mladića
Gradimir Gojer, scenarista i pisac, uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku i članu Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću, apelirajući kao građanin BiH da se ova dvojica uticajnih funkcionera založe protiv pojave isticanja slika s likovima osoba koje potražuje Haški tribunal na javnim mjestima u RS-u.
"Na više mjesta u Republici Srpskoj, pa čak i u centru Banja Luke na uličnim štandovima javno se prodaju slike, posteri, zastave, majice s likovima osoba koje su na popisu Haškog tribunala.

S majica, zastava, postera, čuturica, pa čak i s naslovnica knjiga promatraju nas likovi Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Koliko znam, objektivno, velika je moć funkcija koju vi, gospodo, trenutno obnašate. Dobro znam i to da u djelokrugu vaših funkcionalnih izvršavanja dužnosti nije direktno da zabranjujete profašističku promidžbu. Zato postoje službe, organi, čitavi rojevi službenika koji vam služe", stoji u Gojerovom pismu.

"Molim vas da učinite napor i da ono što čitav civilizirani svijet smatra zločincima i smećem od ljudi od sada pa dovijeka više ne 'naseljava' štandove i police diljem ulica, gradova i sela Republike Srpske.

Apeliram na vas kao državnike, a prije svega kao humaniste i intelektualce da pokažete bar na ovaj način koji nije samo simboličan da se i vi borite da se zločinci uklone s javnih mjesta ako već ne mogu iz naših moronosnih snova iz kojih ćemo ih mi žrtve jednog od najneciviliziranijih ratova i pogroma teško moći istjerati čak i onda kada oni budu u Hagu", kaže Gojer.

Navodeći dalje da cijeni Dodikovo i Radmanovićevo dosadašnje zalaganje za humanističke ciljeve, Gojer ističe nadu da će njih dvojica i ovom gestom dokazati da njihov angažman na antifašističkoj crti ima svoj puni dignitet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: