BiH
21

Gojer: BiH je podijeljena na "lagumdžistan" i "dodikistan"

FENA
Foto: Arhiv/Klix
Foto: Arhiv/Klix
Put BiH ka NATO-u i Evropskoj uniji je danas praktično zaustavljen na pitanju državne imovine, kazao je na pres-konferenciji Stranke za BiH u Sarajevu član Predsjedništva te stranke Sejfudin Hodžić.

Po njegovim riječima, Ustavni sud BiH debatirao je ovo pitanje i sam najavio da će do kraja januara ove godine saopćiti svoju odluku o tom pitanju.

"Nje još nema. Prošlo je tri mjeseca od tog datuma kada je sam Ustavni sud rekao da će objaviti svoju odluku. Nadamo se da ne postoje bilo kakvi politički pritisci sa strane da se to čitanje odluke odgodi", kazao je Hodžić.

U tom kontekstu je, dodao je, i naša zabrinutost za pismo visokog predstavika Valentina Inzka Komisiji za državnu imovinu,"jer on praktično od Komisije traži da sve raspolaganje državnom imovinom, ukupno tretiranje ovoga pitanja, isključivo treba biti na osnovu političkog sporazuma šest lidere u Banjoj Luci".

"Ono što nas zabrinjava jeste da visoki predstavnik ne traži od Komisije da radi u skladu s Ustavom i zakonima koji su važeći u BiH, nego isključivo, kako on kaže u svom pismu, da postupa prema sporazumu šest političkih lidera iz Banje Luke", kazao je Hodžić.

Dodao je da zabrinjava i to što je visoki predstavnik izrazio svoju spremnost da učini sve što je potrebno da osigura implementaciju političkog dogovora šest lidera iz Banje Luke, čak i da izmijeni svoj nalog o primjeni zakona o statusu državne imovine na teritoriji RS-a, a koja je pod zabranom raspolaganja, koju razmatra Ustavni sud.

"Naša zabrinutost je dvojaka, zabrinutost da visoki predstavnik od institucija države BiH traži da postupaju u skladu s političkim dogovorima, a ne u skladu s Ustavom i zakonima. S druge strane nas zabrinjava da su građani BiH uskraćeni za informaciju o tome šta je Ustavni sud odlučio o pitanju državne imovine", kazao je Hodžić.

Član Predsjedništva SBiH Muharem Murselović je, komentirajući donatorsku konferenciju u Sarajevu, kazao da su najveća sredstva odvojena ne za povratak nego za ostanak ljudi u Republici Srbiji.

"Od planiranih 600 miliona eura, sakupilo se nešto više od pola, ali od toga više od dvije trećine ide u Srbiju da se zbrinu oni koji su napustili BiH, koji ne žele da se vrate", kazao je Murselović, dodajući da je najmanji procent otišao u BiH.

Potpredsjednik SBiH Gradimir Gojer je kazao da danas, nažalost, u državi BiH ne postoje dva multietnička entiteta.

"Postoji 'lagumdžistan' i 'dodikistan', tako je podijeljena država BiH. To je najsramotnija činjenica koja nije promakla Valentinu Inzku, nego kojoj je on vjenčani kum. On i međunarodni čimbenici, odnosno dio međunarodne zajednice, direktno su kumovali da država BiH postane svojina Lagumdžije i Dodika, dvojice potpuno neodgovornih političara", kazao je Gojer.

Istaknuo je da je glad ušla na velika vrata u BiH.

„Od kada je vlast Platforme uzela vlast u BiH imamo 17.000 novih gladnih usta, odnosno 17.000 nezaposlenih ljudi. To je zvaničan podatak koji smo dobili u Zavodu za statistiku“, kazao je Gojer.

Na današnjoj pres-konferenciji predstavljen je i novi član Stranke za BiH likovni umjetnik Mesud Kečo.