BiH
0

Gojer apelira da se Džemaludin Latić zaštiti od satanizacije

FENA
Predsjednik Društva pisaca BiH Gradimir Gojer ocijenio je danas u povodu posljednjih flagrantnih ugrožavanja autorskih prava, javnih napada i raznovrsnih objeda na uglednog člana Društva pisaca BiH prof. dr. Džemaludina Latića, kako je riječ o književniku koji je svojim djelom osigurao prestižno mjesto u suvremenoj kulturi Bosne i Hercegovine.

"Međutim, umjesto da književnik i profesor Fakulteta islamskih nauka ima to i takvo mjesto u ovom bh. društvu, koje bi i samoj državi BiH služilo na čast, on iz dana u dan na stupcima naše štampe doživljava udarce najprimitivnijeg karaktera koji, objektivno, nisu dostojni ozbiljnog stvaralačkog doprinosa ovog književnika našoj ukupnoj kulturi", ističe se u Gojerovom pismu.

Apelirajući na zaštitu djela i osobe Džemaludina Latića, Gojer je pozvao na trezven dijalog, krajnje argumentiran s njegovim djelom, a protiv njegove apriorne svakovrsne satanizacije u našoj javnosti.

Latićev pokušaj javnog dijaloga treba dočekivati argumentima, smatra Gojer, a ne jeftinim uvredama i svakovrsnom općom satanizacijom.