Kanton Sarajevo
0

Gojazna gotovo četvrtina djece nižih razreda

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Gotovo četvrtina djece nižih razreda je gojazna, rezultati su istraživanja provedenog na 2.318 učenika iz devet osnovnih škola na području Kantona Sarajevo, koji su prezentirani danas na Akademiji nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu.

Istraživanje je provedeno jer prekomjerna tjelesna težina u dječijem uzrastu predstavlja rizik za razvoj mnogih bolesti u kasnijem periodu života.

"U 60 do 85 posto slučajeva gojazno dijete postaje gojazan čovjek", kazala je Senka Mesihović-Dinarević, direktorica Pedijatrijske klinike u Sarajevu i voditeljica projekta "Prevencija gojaznosti kod djece i adolescenata na području KS-a".

Cilj projekta je da se posveti mnogo više pažnje zdravlju djece i fizičkim aktivnostima, jer su zdrava djeca, kako je rečeno, potencijalni zdravi građani.

Problem gojaznosti je povećan u posljednjih nekoliko godina kako u svijetu tako i u BiH, a rezultat tome je smanjena fizička aktivnost. Djeca sve više vremena provode ispred televizora i računara.

Uzme li se u obzir da je istraživanje u KS-u pokazalo da djeca jedan do dva sata provode sjedeći ispred televizora, uz sjedenje u školi i prilikom učenja, dođe se do zaključka da djeca sjedeći provode veći dio dana.

Drugi projekt, čiji su rezultati također prezentirani danas, jeste "Sport i zdravo srce", a kojim se željelo doći do saznanja da li djeca koja se bave sportom imaju dobro zdravlje.

Istraživanje je provedeno na 450 sportista i rezultati su zadovoljavajući, jer nijedno dijete nije imalo neku srčanu manu koja bi mogla biti fatalna u budućnosti.

"Projektom smo željeli da utvrdimo da li su treneri obučeni za reanimaciju i ako nisu da pokrenemo kampanju da svaki trener mora biti certificiran školom reanimacije", kazala je Mesihović-Dinarević.

Ministar zdravstva FBiH Safet Omerović kazao je da se nada da će uskoro slični projekti biti provedeni i u ostalim kantonima Federacije BiH, ali i na nivou države.

"U rješavanje ovog problema treba da se uključe i zdravstveni radnici, ali i obitelji i radnici u obrazovanju", kazao je Omerović.

Projekt je trajao dvije godine, a proveden je u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS-a te ministarstvima obrazovanja i nauke, kulture i sporta Kantona te nadležnim zdravstvenim ustanovama.