25 godina
337

Godišnjica zločina u Križančevom Selu: Procesuiranje odgovornih počelo u novembru

Klix.ba
Spomenik u Križančevom selu (Foto: DW)
Spomenik u Križančevom selu (Foto: DW)
Ovog vikenda obilježava se 25 godina od zločina počinjenog u Križančevom Selu kod Viteza, za koje se tvrdi da je najveći ratni zločin nad Hrvatima u BiH. Nakon godina čekanja u novembru ove godine počelo je i procesuiranje odgovornih.

Riječ je o stradanju u Križančevom Selu kod Viteza gdje su pripadnici Armije BiH, kako hrvatska strana navodi, u dva dana pobili 74 pripradnika Hrvatsko vijeća obrane (HVO) i hrvatskih civila te spalili cijelo selo do temelja.

Početkom novembra 2018. godine pripadnici SIPA-e su po nalogu Tužilaštva BiH priveli osam bivših pripadnika Armije BiH koji se sumnjiče za ratni zločin nad Hrvatima u Križančevu Selu, Šafradinu i Dubravicama. Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uhapšeni su Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Almir Sarajlić, Šaćir Omanović, Kasim Kavazović i Sadik Omanović.

Zločin u Križančevu Selu dogodio se 22. i 23. novembra 1993. u sklopu velike vojne operacije Armije BiH protiv HVO-a. Tada su u borbama ubijena 44 vojnika, a prema podacima hrvatske strane veliki broj njih likvidiran je nakon zarobljavanja. Još njih 30 odvedeno je nakon zarobljavanja te naknadno likvidirano. Tijela tih ljudi također su bila teško unakažena.

Tužilaštvo BiH također navodi da ratni zločin u Križančevu Selu "predstavlja jedno od najvećih stradanja žrtava hrvatske nacionalnosti na području Viteza i okoline u proteklome ratu, gdje je u napadu ubijeno više desetina žrtava, a imovina opljačkana i uništena".

Vezani članci