BiH
47

Godišnjica zločina nad civilima Rogatice: Porodice obišle jamu Paklenik

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Obilaskom mjesta stravičnog zločina na području Općine Rogatica, masovnih grobnica jame Paklenik i deponije Ivan polje obilježena je 24. godišnjica zločina nad nesrpskim stanovništvom u Rogatici. 73 bošnjačka civila, iz Rogatice i Višegrada, pripadnici srpskih paravojnih snaga strijeljali su a potom njihova tijela bacili u jamu Paklenik. Desilo se to u junu 1992. godine. Ekshumirani su osam godina kasnije, 2000. godine.

Na jamu Paklenik danas je stigao i Ferid Spahić, jedini preživjeli svjedok tog zločina. Priča da je bio na začelju kolone smrti na Pakleniku i da je posmatrao strijeljanje, dok njegove najbliže ubijaju i bacaju u jamu. Komšije, prijatelje, rođake. Ferid poznaje i nalogodavce i počinitelje zločina koji je gledao vlastitim očima.

"Vidio sam da je Milosavljević pucao i onda sam rekao to je kraj! Cijelo djetinjstvo mi je prošlo kroz glavu ali sam u tom momentu i pomislio da li postoji neki izlaz", priča Ferid Spahić, preživjeli svjedok zločina počinjenog u jami Paklenik.

Ferid je uspio pobjeći. Nakon što su se njegovi čuvari slučajno pomjerili, on je iskoristio priliku. Ključni je svjedok u sudskim procesima protiv odgovornih za strijeljanja 73 bošnjačka civila iz Rogatice i Višegrada.

"Koliko je meni poznato do sada su samo osuđeni za višegrađane Predrag Milisavljević na 20 godina i Miloš Pantelić na 15 godina zatvora. Za ubijene Bošnjake Rogatice ovdje u Pakleniku za sada niko nije odgovarao", kaže Nazif Zimić iz Udruženja ubijenih Bošnjaka "Suza" Rogatica.

Sa mjesta stravičnog zločina danas su ipak upućene poruke mira.

"Da svi mi narodi u BiH, a u svakom narodu ima dobrih ljudi, uradimo sve da se u budućnosti nikada ne desi nešto ovako. Nikada i nikome", poručio je Remzija ef Pitić, muftija goraždanski.

Porodice ubijenih danas su obišle i druga mjesta stradanja Bošnjaka u Rogatici. Cvijeće je položeno i na grobnici na Ivan polju, odakle je ekshumirano 65 osoba iz Rogatice i okolnih sela.

Zbog učešća u ubistvima 48 ljudi počinjenim 15. juna 1992. kod jame Paklenik, općina Sokolac, pred Sudom BiH osuđeni su Miloš Pantelić na 15 godina, i Predrag Milisavljević na 20 godina zatvora. Za ubistva civila na Ivan polju niko nije osuđen. Osumnjičeni za ratne zločine u Rogatici uglavnom su u bjekstvu, a među njima i Rajko Kušić, bivši komandant Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske, optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, tako što je u saradnji s pripadnicima policije SJB Srpske općine Rogatica organizirao nezakonito zatvaranje nesrpskog civilnog stanovništva u zatočeničke objekte.

Prema optužnici, nezakonito zatvarani civili su ubijani, premlaćivani, zlostavljani, odvođeni na prinudne radove ili na nepoznata mjesta, i od tada se mnogi vode kao nestali. Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da je veliki broj zatočenih žena i djevojaka silovan i seksualno zlostavljan. Kušić je učestvovao u preko 150 ubistava u Rogatici i na lokalitetu jame Paklenik. Konačan broj stradalih Rogatičana nije utvrđen.