|

Godišnjica zločina kod Kotor Varoša: Sjećanje na 175 ubijenih Bošnjaka

Godišnjica zločina kod Kotor Varoša: Sjećanje na 175 ubijenih Bošnjaka
726
A. D.
3.11.2019. u 15:55
18
komentara
726

dijeljenja
Godišnjica zločina kod Kotor Varoša: Sjećanje na 175 ubijenih Bošnjaka
U naselju Večići kod Kotor Varoša danas je obilježena 27. godišnjica zločina počinjenih na području ove općine. Tokom 1992. godine, na području općine Kotor Varoš je ubijeno nekoliko stotina bošnjačkih civila, a porodice tragaju za kostima njih 275.
Sjećanje na žrtve je započelo dočekom oko 80 učesnika marša mira "Tihi hod za veliku bol“, koji je prije dva dana krenuo iz Karaule kod Travnika.

Učesnici su pješačili stazama kojim su Bošnjaci iz Kotor Varoša u novembru 1992. godine pokušali da pređu na slobodnu teritoriju. Prema podacima udruženja, na ovom putu je ubijeno 175 Bošnjaka, a njih 90 je stiglo do slobodne teritorije.

U okviru programa, koji je upriličen u Večićima, prisutnima se obratio i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, koji je poručio da Bošnjaci moraju istrajati u traganju za istinom i pravdom."Svi oni koji nisu na putu jačanja kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni u našoj domovini i nad našim građanima, jednostavno rade protiv istine i pravde i rade za one koji zagovaraju da se zločini i zločinci ne kazne. Svako onaj ko zarad današnjeg komfora i nekog položaja, šuti o zločinima, saučesnik je na putu zaborava. Zaborav je put u novi zločin nad nad našim narodom i našom domovinom", kazao je Salkić.

Zločin u Večićima u opštini Kotor Varoš je, kaže, primjer nekažnjenog zločina.

"Nažalost, ovaj zločin nije jedini, jer mnog zločini, poput onih u Hanifićima, Vrbanjcima i Grabovici, nisu kažnjeni, a mnogi zločinci se slobodno kreću. Mi zločince svakodnevno susrećemo i oni svakodnevno utiču na naše živote na ovim prostorima. To se treba i mora promijeniti, a može se promijeniti samo ako smo mi istrajni, savjesni i odgovorni, ali i ako svjedočimo o našim saznanjima i onome što smo vidjeli i preživjeli. Obaveza ove generacije je da obezbijedi da laž ne pobijedi istinu", poručio je on.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...