{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godišnjica zaustavljanja tenkova u Pologu

Klix.ba
7.5.2015. u 21:21
0
91
Godišnjica zaustavljanja tenkova u Pologu
0
Na današnji dan tačno prije 24. godine 7.maja 1991 godine, Širokobriježani i stanovnici susjedni manjih mjesta i općina goloruki pomoću prepriječeni kamiona i automobila zaustavili su tenkovsku kolonu JNA u mjestu Polog, na putnom pravcu Mostar – Široki Brijeg.
U koloni koja se je pružala nekoliko kilometara nalazilo se je preko 100 tenkova i oklopni vozila koji su krenuli iz mostarske kasarne sa „naredbom“ da zauzmu položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske, preciznije u mjestu Dubci i presjeku Republiku Hrvatsku na dva dijela.

JNA je tada tvrdila da se radi o "redovnoj vojnoj vježbi i manevru" no narod ovih krajeva u to nije povjerovao jer su smatrali da se oni sa oklopnim vozilima žele ući preko Hercegovine u Hrvatsku i također se ukopati po zapadnoj Hercegovini tako da budu spremni za buduću oružanu borbu.

Na zahtjev Generalštaba JNA generala Blagoje Adžića u dotad posve nepoznato selo Polog dolaze predstavnici tadašnje bosanskohercegovačke vlasti na čelu sa Alijom Izetbegovićem i Stjepanom Kljujićem, te pokušavaju nagovoriti okupljene građane da se raziđu i tako omoguće daljnje kretanje tenkovske kolone, ali razgovori su bili bezuspješni.

Okupljeno mnoštvo popustilo je tek nakon obraćanja hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i propustilo kolonu nakon tri dana blokade 9. maja 1991.godine.
Nakon propuštanja tenkovske kolone, cijela oklopna jedinica otišla je na Kupres.
Po mnogim vojnim analitičarima, zaustavljanje tenkova u Pologu bio je prijelomni trenutak za Hrvatsku i zapadnu Hercegovinu. Također ovo zaustavljanje tenkova je onemogućilo dovođenje Mostara u potpuno okruženje i sudbinu sličnu kroz koje je prošlo Sarajevo.

Upravo na ovom mjestu gdje su zaustavljeni tenkovi i povodom obilježavanja ovog datuma danas je u 18.00 sati startao“ mini – maraton“, dužine 10 kilometara. U maratonu tradicionalno učestvuju mladići Pologa i okolnih mjesta, a krajnji cilj maratona je Trg širokobrijeških žrtava, u centru Širokog Brijega, gdje će se polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odati počast svim poginulim širokobriješkim braniteljima.

Također danas je na Šehitlucima u Mostaru,polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim borcima,obilježen Dan patriotske lige Hercegovine.
Muhamed Taslidža, predsjednik Patriotske lige HNK-a, posebno je istakao važnost 7. maja 1991. godine, kada je došlo do organiziranog zaustavljanja tenkovske kolone bivše JNA u mjestu Polog na putnom pravcu Mostar – Široki Brijeg.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: