Memorijalni centar
73

Godišnjica stradanja u Zaklopači kod Srebrenice: Ubijena djeca opominju o brutalnosti zločina

N. V.
Memorijalni centar Srebrenica danas je obilježio 29 godina od zločina u selu Zaklopača kada je ubijeno 59 civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je 12 bilo djece.

“Uz sve nevino ubijene, posebno se sjećamo godina imena onih čiji je život tako rano prekinut od zločinačke ruke: Admir (Fadil) Hodžić (7), Naida (Fadil) Hodžić (4), Admira (Rifet) Hodžić (8), Anesa (Ramiz) Hodžić (8), Asim (Ramiz) Hodžić (6), Mersudin (Huso) Hodžić (15), Sadmir (Behadil) Hodžić (11), Sedin (Behadil) Hodžić (16), Salih (Hasan) Hodžić (9), Edin (Osman) Salihović (13), Edina (Osman) Salihović (9), Nedžad (Salko) Salihović (13). Pamtimo i imena Radomira Pantića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića, Nenada Vukotića i svih drugih kojima se ovaj zločin stavlja na teret", poručuje Dževad Mahmutović, član Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica.

Memorijalni centar Srebrenica je u ovoj godini pokrenuo aktivnosti uspostave Kalendara sjećanja koji će na jednom mjestu prikupiti sve važne datume koji su vezani za genocid, zločine protiv čovječnosti i zločine protiv civilnog stanovništva od 1991. do 1995. godine u Bosni i Hercegovini.

"Istraživački rad 'Transkripti genocida' kojim se istražuje politička pozadina genocidne operacije, programi 'oralne historije' i skupljanja ličnih predmeta gdje se osigurava čuvanje ličnih sjećanja na genocid, ali i zajedničke aktivnosti sa zajednicama širom zemlje na važne datume i godišnjice sve skupa imaju jedan cilj - prikupiti što više podataka, prepoznati da juli u Srebrenici 1995. godine nije izoliran incident već 'vrhunac' provođenja odluka vojnog i političkog vrha Srbije i tzv. Republike srpskog naroda u BiH. O tome jasno svjedoči i 16. maj u Zaklopači. Pamtimo, ne zaboravljamo i gonit ćemo pravdu dok smo živi. Na to nas posebno obavezuju ubijena djeca Zaklopače, čije sudbine nas opominju na brutalnost zločina", zaključio je Mahmutović.