Spasio prijatelja
1.5k

Godišnjica smrti Srđana Aleksića: Trebinjac koji je pokazao hrabrost u najtežim trenucima

I. S.
Srđan Aleksić
Srđan Aleksić
Na današnji datum 1993. godine preminuo je Srđan Aleksić. On je 21. januara spomenute godine spasio život Alenu Glavoviću kojeg su udarali pripadnici Vojske Republike Srpske.

Tog dana pripadnici Vojske Republike Srpske su legitimisali građane na trebinjskoj pijaci. Nakon što su vidjeli da je Glavović Bošnjak, počeli su ga tući. U pomoć mu je pritekao Srđan, koji je uspio spasiti prijatelja.

Međutim, napadači su zatim pretukli Srđana. Nažalost, on je od dobijenih povreda preminuo 27. januara. U nekoliko gradova na području bivše Jugoslavije, ulicama ili bulevarima su data imena po Srđanu Aleksiću. U Bosni i Hercegovini mu je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava.

"Vi često kažete heroj Srđo, nemojte, jer je Srđo bio obični momak. Srđo je svojim životom ovom gradu ostavio fin pečat. Jednog mladića koji živi blagorodno, koji živi drugarski, pomalo boemski, koji je bio omiljen u svakom društvu i to je najvrednije što je Srđan ostavio ovome gradu. Onog dana kad je Srđan poginuo nad Trebinjem se nadvio crni oblak. Srđanova pogibija je osvijetlila i vratila plavetnilo neba Trebinju. Mislim da je to tako bilo", kazao je jednom prilikom Srđanov otac Rade.

Jedan od napadača na Srđana poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na dvadeset i osam mjeseci zatvora. Alen trenutno živi u Švedskoj. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca, jer ne zaboravlja niti će ikada moći zaboraviti plemeniti čin svog prijatelja.