BiH
1.6k

Godišnjica smrti prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića

Piše: Am. Dž
Spomenik kralju Tvrtku u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Spomenik kralju Tvrtku u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na današnji dan prije 623 godine umro je Tvrtko I Kotromanić, za čije je vrijeme vladavine Bosna doživjela najveći uspon.

Stjepan Tvrtko I Kotromanić je bio bosanski ban od 1353. do 1377. godine, a zatim i prvi bosanski kralj do smrti 1391. godine. Srednjovjekovna bosanska država se u njegovo vrijeme prostirala na širokom prostoru zapadnog Balkana.

Na tron je stupio kao petnaestogodišnjak. Iako je bio mlad, Tvrtko I je već na samom početku svoje vladavine pokazao mudrost vladanja koja mu je kasnije omogućila veliki ugled u srednjovjekovnoj Evropi. Ubrzo nakon njegovog dolaska na vlast, ugarski kralj šalje dvije vojske na Bosnu, ali je nije uspio pokoriti.

Za vrijeme Tvrtkove vladavine ostvarena je politička stabilnost, te značajan kulturni i duhovni napredak, što je Bosnu učinilo najsnažnijom južnoslavenskom zemljom, a Tvrtka najvećim vladarem u historiji srednjovjekovne Bosne.

Tokom njegove vladavine kovan je prvi zlatni novac na južnoslavenskim prostorima. Na tom novcu se prvi put javlja i heraldički simbol ljiljana koji će postati znakom bosanskih kraljeva.

Kralj Tvrtko je osnovao i grad Herceg-Novi u današnjoj Crnoj Gori, a ovaj grad mu je prošle godine podigao i spomenik. Prije dvije godine spomenik Kralju Tvrtku postavljen je i u Tuzli.

U glavnom gradu BiH još uvijek nema spomenika prvom bosanskom kralju, a prošle godine je održana javna tribina u zgradi Parlamenta BiH, gdje je prezentovano idejno rješenje i prijedlog lokacije za podizanje spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću u Sarajevu.