BiH
0

Godišnjica smrti legendarnog sevdalije Zaima Imamovića

Sarajevo-x.com
Polaganjem cvijeća delagacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo na mezar Zaima Imamovića u Haremu na Višnjiku, obilježena je četrnaesta godišnjica od smrti doajena bosanskohercegovačke sevdalinke.

Zaim Imamović je rođen 26. avgusta 1920. godine u Mrkonjić Gradu. Nakon godinu sa roditeljima prelazi u Travnik gdje je živio petnaestak godina, poslije čega se doselio u Sarajevo.

Učio je tekstilni zanat koji je napustio u jesen 1939. godine, kada se posvetio pjevanju u horu MKUD-a “Gajret”, a nastupao je i na zabavama društva prateći se sam uz harmoniku.

Ime Zaima Imamovića kao estradnog narodnog umjetnika, interpretatora, kompozitora, ostalo je upisano u antologiju sevdalinke i pjesama drugih naroda. Bio je uzor velikim pjevačima i mnogi su ga stavljali na prvo mjesto kao svoga idola.

Karijeru započinje 10. aprila 1945. godine na radiju ”Sarajevo”. U to vrijeme svojim glasom i osjećajem opija slušaoce melodijama ”Gledaj me draga”, ”Mujo kuje konja po mjesecu” i ”Konja vodim, pješke hodim”. Već tada postaje pjevač po osjećaju, a pjesnik po duši. Umio je da nam dočara romantična doba koja još samo u sevdahlinkama postoje, da nam ih približi, da ih osjetimo i shvatimo.

Njegov glas je osoban, a pjevao je manirom koji je bio blizak, ali ipak neuhvatljiv za mnoge pjevače narednih generacija, saopćeno je iz press službe Kantona Sarajevo

Učesnik je karavana pod nazivom ”Sevdah putuje Evropom”. Svuda je dočekivan i ispraćen ovacijama. Reprezentovao je našu narodnu pjesmu dostojanstveno i na najprofesionalniji način.

Posljednji stihovi pjesme ”Bosno, moja plemenita” kaže srce umjetnika se umorilo, iscrpilo i napatilo, prestalo je da kuca u Sarajevu, gradu u kojem je proveo najveći dio života, gdje je i pokopan.

Nakon njegove smrti izdata je knjiga pod naslovom ”Slovo o Zaimu”, u prilogu 10 audio kaseta njegovih najboljih interpretacija pohranjenih u ručno rezbarenoj drvenoj sehari.