BiH
191

Godišnjica smrti heroja odbrane Goražda: Poginuli dok su izvlačili tijela saboraca

Piše: E. A.
Bivši saborci, porodica i prijatelji te zvaničnici danas su položili cvijeće i proučili dovu na mezarja poginulih pripadnika 43.Drinske udarne brigade u Glamoču i Kolijevkama.

Prisjetili su se tragičnog događaja 10.februara 1994.godine kada su u akciji izvlačenja tijela saboraca, živote izgubili pripadnici diverzantske čete sa komandantom Feridom Dizdarevićem.

Prije 23.godine, u minskom polju u okolini Čajniča poginuli su načelnik Štaba 43.Drinske udarne brigade Ferid Dizdarević i pripadnici Izviđačko – diverzantske čete Amir Pašić, Muris Džananović, Sabahudin Terović, Salem Omerović, Nijaz Karović i Bajro Kostić. Poginuli su tokom akcije izvlačenja tijela saboraca Vejsila Hasovića i Arifa Omerovića. Omerović i Hasović poginuli su noć prije tokom izviđanja neprijateljskih položaja, sa kojih je artiljerija gađala Goražde. Za najhumaniji vojnički čin izvlačenja tijela poginulih saboraca, četvorica njih posthumno su odlikovani priznanjem "Zlatni ljiljan".

"Mnogi su govorili da je veliki rizik izvlačiti tijela koja su ostala duboko u neprijateljskoj teritoriji, ali Dizdar nikad ne bi mogao oprostiti da vojnike, koji su mu se među prvima priključili u pružanju otpora agresoru, ostavi tamo", priča Salko Omerović.

Sjeća se da je u ovoj akciji ranjeno 17 boraca te da je dramatično izvlačenje tijela poginulih i ranjenih iz minskog polja trajalo cijelu noć po velikoj hladnoći i kroz snijeg dubine oko jednog metra. Jedan od sudionika događaja je i Elvir Hadžiahmetović Pela, koji je ranjen dok je izvlačio tijela poginulih saboraca. To jutro nikada neće zaboraviti.

"Negdje u zoru smo stigli na mjesto odakle smo mogli ocijeniti kako da krenemo dalje. Bilo nas je 21 u jedinici. Nismo mogli slutiti da su na igralištu postavljene nagazne mine. U trenutku kad se desila eksplozija bio sam na dva metra od rahmetli Ferida. Bio je živ još možda pola sata", priča Hadžiahmetović.

Cijelog dana trajalo je izvlačenje ranjenih boraca a Hadžiahmetović je izvučen među posljednjima. Bili su to najteži trenutci kojih se preživjeli saborci sjećaju iz rata.

"Poginuli su na igralištu na kojem su godinama prije rata igrali utakmice. Posljednju su nažalost izgubili", priča Salko Omerović.

Dodaje da je Ferid Dizdarević uvijek išao prvi u stroju ispred svojih boraca.

"Bili smo spremni ginuti jedan za drugog, za državu i grad koji smo branili".

Sjećanje na Dizdara i saborce organizirao je Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja uz podršku Ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde a o njihovoj ulozi u odbrani ovih prostora govorili su i Ferid Buljubašić, komadant IBOG-a, Ahmet Sejdić komadant 1.slavne višegradske brigade, Derviš Hadžić,predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja,Šemso Muslić, kantonalni ministar za boračka pitanja i Muhamed Ramović načelnik općine Goražde. Poginulih saboraca prisjetili su se i članovi novoformiranog Patriotskog pokreta Goražde.