{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godišnjica smrti glumačkog velikana Miše Mrvaljevića

S
12.11.2009. u 15:30
0
0
Godišnjica smrti glumačkog velikana Miše Mrvaljevića
0
Godišnjica smrti glumačkog velikana Miše Mrvaljevića
Delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo danas je polaganjem cvijeća na posljednje počivalište Mihajla Miše Mrvaljevića na groblju Vlakovo, obilježila treću godišnjicu smrti i odala počast ovom glumačkom velikanu, prisjetivši se na taj način i njegovih uloga na scenama sarajevskih pozorišta.
Mišo Mrvaljević, prvak drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, koji je rođen u Parizu 1928. godine, bio je glumac snažnog temperamenta. Šezdesetak godina, koliko je igrao na daskama sarajevskih pozorišnih scena, ostvario je uspješno i nadahnuto bezbroj uloga u domaćem i stranom repertoaru. U prvo vrijeme, tumačio je mlade heroje u dramama i komedijama „Dundo Maroje“, „Kralj Lear“, „Krvava svadba“….

Sazrijevajući kao osoba i glumac vremenom je prelazio na tumačenje dramskih karaktera, kreirajući s mnogo unutrašnje vatre, snažno i upečatljivo cijeli niz značajnih uloga u Ogrizovićevoj „Hasanaginici“, Čehovljevom „Galebu“, ulogu Pjera Bezukova u Tolstojevom „Ratu i miru“….

Bio je jedan od osnivača “Kamernog teatra 55”, na čijoj je sceni dao nekoliko zapaženih kreacija kao što su Sokrat u Platonovoj „Sokratovoj smrti“, uloga Van Dorna u Timijerovoj „Mladosti pred sudom“ i mnoge druge.

S uspjehom je nastupao na radiju, televiziji, a ostvario je nekoliko filmskih uloga igrajući u filmovima „Hanka“, „Pod sumnjom“, „Doktor Mladen“ i „Valter brani Sarajevo“. Istakao se i kao neumorni organizator i dužnosnik „Udruženja dramskih umjetnika Bosne i Hercegovine“, a dobitnik je i brojnih nagrada i odlikovanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: