{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godišnjica smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana

F
8.3.2012. u 13:41
0
0
Godišnjica smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana
0
Godišnjica smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana
Ali-pašina džamija
U povodu 14 godina od smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, divizijskog generala Armije RBiH, danas su članovi porodice, prijatelji, saborci i generalovi poštovaoci obišli njegov mezar u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.
Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast izuzetnom čovjeku i patrioti koji se nesebično angažirao i dao nemjerljiv doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine tokom agresije 1992.-1995. godine.

Sjećanja na istaknutog komandanta odbrane BiH i njenog glavnog grada evocirao je predsjednik Udruženja generala BiH, general Hajrudin Grabovica, istaknuvši da je rahmetli Mustafa Hajrulahović, vlastitim primjerom svjedočio odlučnost i istinsku ljudsku plemenitost.

Obraćajući se uime Udruženja generala BiH i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Grabovica je izrazio očekivanje da će osobine i djelo generala Hajrulahovića ostati trajna inspiracija u daljnoj odbrani civilizacijskih vrijednosti i izgradnji evropske budućnosti Bosne i Hercegovine.

Angažirajući se u Patriotskoj ligi BiH, Mustafa Hajrulahović među prvima se uključio u organiziranje odbrane BiH. U toku odbrambenooslobodilačkog rata obavljao je dužnosti komandanta Regionalnog štaba TO Sarajeva, komandanta 1. korpusa Armije RBiH i dužnost načelnika Obavještajne uprave Generalštaba Armije RBiH. Iznenadna smrt ga je zatekla na dužnosti načelnika Uprave za obavještani rad i sigurnost tadašnje Zajedničke komande Vojske FBiH. Posthumno je odlikovan Ordenom "Zlatni grb s mačevima".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: