Žrtva vršnjačkog nasilja
115

Godišnjica smrti Denisa Mrnjavca: Ni nakon 15 godina u BiH se ništa bitno nije promijenilo

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća na tramvajskom stajalištu kod Ambasade SAD-a u Sarajevu obilježena je 15. godišnjica od stradanja Denisa Mrnjavca, momka čija je mladost prerano ugašena.

Prije 15 godina, na današnji dan, napustio nas je Denis Mrnjavac, 16-godišnji srednjoškolac koji je na povratku iz škole kući pretučen u tramvaju te su mu nanesene teške tjelesne povrede od kojih je 6. februara 2008. preminuo.

Polaganjem cvijeća na tramvajskoj stanici kod Kampusa UNSA u pravcu Ilidže obilježena je petnaesta godišnjica od tragične smrti sarajevskog srednjoškolca.

Na obilježavanju godišnjice Denisove smrti prisustvovala je njegova porodica, prijatelji, poznanici...

Ana Mrnjavac, Denisova mama, kazala je kako se - nakon 15 godina - ništa značajno nije promijenilo u bh. društvu, a nevina djeca i dalje stradaju.

"Svjedoci smo da se ništa bitno nije promijenilo. Svake godine smo tu, dođu prijatelji, obitelj, škola i to je to. Ništa bitno se nije promijenilo, svaki novi slučaj nanovo me povrijedi. Mislila sam da je moj Denis dovoljna žrtva za svu nevinu djecu", poručila je Ana Mrnjavac.

Ujedno, kazala je kako je prijedlog o podizanju spomenika za četiri ličnosti bitne za grad Sarajevo, primjer da Denis i dalje živi u sjećanjima.

Denisova mama, Ana Mrnjavac (Foto: I. Š./Klix.ba)
Denisova mama, Ana Mrnjavac (Foto: I. Š./Klix.ba)

Također, Denisova prijateljica iz škole prisjetila se zajedničkim trenutaka sa njim, a posebno joj je u sjećanju ostalo putovanje u Italiju, nekoliko mjeseci prije Denisove smrti.

Denisa je, također, opisala kao svestranog mladića kojeg je čekala blistava budućnost.

Denis Mrnjavac je bio učenik drugog razreda Katoličkoga školskog centra u Sarajevu koji je 5. februara 2008. godine, na povratku iz škole, u tramvaju napadnut od strane tri maloljetna delikventa. Tom prilikom, Denisu su nanesene teške tjelesne povrede od kojih je dan kasnije i preminuo.

Trojica mladića Berin Talić (19), Ademir Lelović (18) i Nermin Sikirca (17) pretukli su 16-godišnjeg Mrnjavca.

Berin Talić je osuđen 2010. godine na 10 godina zatvora, a Ademir Lelović na 15 godina jer su pomagali maloljetnom Nerminu Sikiriću u ubistvu Denisa Mrnjavca. Sikirić je osuđen na 15 godina zatvora.