BiH
0

Godišnjica smrti Boška i Admire: Slika zagrljenih mrtvih tijela na Vrbanja mostu obišla je svijet

Piše: A. B.
Boško i Admira (Foto: EPA)
Boško i Admira (Foto: EPA)
Sarajevski Romeo i Julija Boško Brkić i Admira Ismić pod okriljem straha, zarobljeništva i granata ubijeni su na Vrbanja mostu 18. maja 1993. godine. Njihova ljubav bila je jača od agresorske ruke, a nada i bijeg od zla koje je vladalo Bosnom i Hercegovinom, odveli su ih u smrt.

Slika dvoje dvadesetpetogodišnjaka kako nepomično leže na Vrbanja mostu, koji je grad podijelio na dva dijela, obišla je cijeli svijet. U to vrijeme njihova ljubav je bila interesantna zbog različite nacionalne pripadnosti - Admira je bila Bošnjakinja (muslimanka) a Boško Srbin. Mladi par se upoznao za vrijeme Olimpijade u Sarajevu, a prijateljstvo je ubrzo preraslo u srednjoškolsku ljubav, koja se nastavila i kada su glavni grad BiH zasule granate. Njihovi roditelji podržavali su ovu ljubav. Zajedno su išli na ljetovanja, zimovanja i zabave - bili su nerazdvojni. Planirali su budućnost, zajednički život, vjenčanje, djecu, starost, a onda im je sudbina na mostu "razdvajanja" zauvijek prekinula snove.

Boško zbog Admire nije otišao iz Sarajeva, a iako su živjeli kilometrima daleko, viđali su se svakog dana. Godinu dana nakon početka agresije na Sarajevo par je odlučio napustiti grad i potražiti bolji život negdje gdje njihova ljubav neće biti osuđivana i gdje neće morati hodati pognute glave zbog imena i prezimena.

Preko zajedničkog prijatelja su dogovorili izlazak iz opkoljenog Sarajeva te su 18. maja 1993. godine krenuli ka slobodi. Vjerujući da je na snazi primirje, nisu čekali noć nego su krenuli u 17 sati, ali su stigli samo do Vrbanja mosta gdje je Boško pogođen iz snajpera.

Zagrljena tijela Boška i Admire na Vrbanja mostu
Zagrljena tijela Boška i Admire na Vrbanja mostu

Drugi metak je pogodio Admiru, koja je smrtno ranjena dopuzala do mrtvog Boškaa, zagrlila ga i izdahnula. Njihova tijela su sedam dana ležala na istom mjestu jer su se nalazila na "ničijoj zemlji", a na kraju su ih izvukli pripadnici Vojske Republike Srpske i pokopali ih na groblju u Lukavici. Nakon rata su Admirini roditelji tijela prebacili u Sarajevo gdje i danas Admira i Boško leže jedno pored drugog na groblju Lav.

Američki reporter Kurt Schork, koji je svijetu prenio priču o njihovoj tragičnoj ljubavi, 1993. godine za Reuters je napisao da su se vladini i srpski zvaničnici složili da ih puste da pređu liniju razgraničenja.

"Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio", napisao je Schork.

Danas, 23 godine nakon tragičnog gašenja ljubavi koja je ostala simbol zajedništva u suživota glavnoga grada, ništa se nije promijenilo. Istraga o ubistvu Admire i Boška nikada nije vođena i njihov ubica nikada nije otkriven. Na mjestu gdje su ubijeni nema nikakvog obilježja ili spomena na dvoje ubijenih Sarajlija. Sarajevska rock grupa Zabranjeno pušenje je 2013. snimila album sa udarnom pjesmom "Boško i Admira".