Život se nastavio
4

Godišnjica reintegracije Ustikoline: Malo treba da gradić na Drini živi bolje

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Kada je današnja općina Ustikolina reintegrisana prije tačno 22. godine, sve je izgledalo mnogo drugačije nego danas. Stanovnici nekadašnje mjesne zajednice u sastavu fočanske općine vratili su se svojim kućama 19. marta 1996. godine. Mnoge kuće su zapaljene, infrastruktura potpuno uništena, ali život je morao da se nastavi.

Ovog perioda dobro sjeća Admir Kuljuh, stanovnik naselja Njuhe u Ustikolini. Kaže da je prije 22 godine u spaljenu i uništenu Ustikolinu ušla vlast na čelu sa vojskom i predstavnicima policije i da su tada napravili čudo.

"Oko 1.200 Fočaka dalo je svoje živote za odbranu Bosne u 11 općina po kojima su bili raseljeni i protjerani. Mrtve treba staviti na pijadestal i odati im priznanje za njihovu borbu, a zahvaljujući preživjelima uspjela je reintegracija. Ovaj datum obilježava napor ljudi da iz pepela vaskrsne kasaba, da se od nečeg uništenog napravi jedan divan gradić na Drini", ističe Kuljuh.

Najvažnijim smatra što je ovo podrušje ipak pripalo FBiH.

"Puno je napora uloženo da od onog što smo ovdje zatekli napravimo jedan raj na Drini. Od mjesta koje je izgorjelo napravljeno je puno toga. Treba omogućiti mladim ljudima i onima koji vole ovaj kraj da ga razviju. Ovdje samo nedostaje jedan pogon od nekih 15-ak radnih mjesta", kaže Kuljuh.

Dodaje kako ne treba mnogo da bi se ovaj kraj dodatno razvio, malo više ulaganja u infrastrukturu i entuzijazam koji je većina Ustikoljana imala čak i prije 22 godine, kada su umjesto kuća zatekli zgarišta, ali su uprkos tome odlučno krenuti u obnovu života na obalama Drine.

"Ovo je dug vremenski period, ali kad pogledamo gdje smo se vratili, za 22 godine je urađeno dosta. Od jedne male sredine u koju je 1996. godine bilo zaista teško doći jer je bila neprepoznatljiva, stvoreni su uslovi za kvalitetan život. Čekamo bolje finansiranje s viših nivoa vlasti i bolju podršku. To su preduslovi da ova općina postane prepoznatljiva kao sredina u koju treba ulagati i koja treba privlačiti ljude. Tražimo mogućnosti da budemo konkurentni na svim projektima koji traže učešće lokalne zajednice", ističe Zijad Kunovac, načelnik Općine Ustikolina.

Dan reintegracije obilježen je i svečanom sjednicom Općinskog vijeća. Odata je i počast prvim žrtvama proteklog rata u Ustikolini, Mehmedu Kameriću i Ševalu Bećireviću.