BiH
5

Godišnjica požara u bihaćkoj bolnici: Još uvijek traje obnova uništene zgrade

Piše: A. H.
Prije tačno godinu dana, u noći sa 26. na 27. juli, Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću zahvatio je požar u kojem je gotovo u potpunosti uništena centralna bolnička zgrada, na sreću bez ljudskih žrtava.

Vatra je zahvatila krov odjeljenja pedijatrije te se vrlo brzo proširila i na ostale dijelove zgrade. Brzom intervencijom građana Bihaća koji su spašavali pacijente i opremu, te vatrogasnih jedinica iz Bihaća, Cazina i Bosanske Krupe, spriječena je veća tragedija.

U požaru, koji je izbio u potkrovlju zgrade, uništeni su brojni odjeli od kojih je većina, netom prije požara, u potpunosti obnovljena. Godinu dana poslije još uvijek traju radovi na rekonstrukciji zgrade iako je veći broj odjela vraćen u prvobitno stanje.

Prema riječima Hajrudina Havića, direktora Kantonalne bolnice, krajem januara završena je rekonstrukcija krova kako bi se spriječila daljnja devastacija zgrade.

Mnogo posla urađeno je u saradnji sa UNDP-om, kaže Havić i dodaje: "Uz podršku UNDP-a renovirali smo odsjek za TBC, novi odjel za plućne bolesti i detoksimetadonski centar. Zamijenjena je stolarija na zaraznom odjelu, a u septembru planirana realizacija projekta energetske efikasnosti, koju financiraju ambasada Češke i tamošnja Razvojna agencija. Projekt podrazumijeva nove prostorije sa kotlovnicom, kuhinjom,vešeraj i kompletnu tehničku službu. Uskoro će biti realiziran i austrijski kredit od 6,5 miliona eura od čega je 5,5 miliona eura vrijednosti nove opreme za našu bolnicu".

Prema izvještajima nadležnih službi, pričinjena šteta iznosi 1,3 miliona KM. Tokom istrage Tužilaštva USK utvrđeno je da je uzrok požara neugašeni opušak cigarete. Međutim, uprkos nizu sprovedenih kompleksnih vještačenja, počinilac ovog teškog krivičnog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, još uvijek nije poznat.

"Na pronađenom opušku nije pronađena dovoljna količina DNK molekula koje bi bile dostatne za dobijanje profila počinioca ovog nedjela. Ukoliko počinilac bude otkriven, na osnovu drugih prikupljenih dokaza, razmatrat će se jesu li oni dovoljno utemeljeni za podizanje optužnice protiv počinioca", kazao je Adnan Tulić, portparol Tužilaštva USK.