BiH
0

Godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Sarajevo-x.com
Na današnji dan, prije 12 godina, parafiran je Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini. Sporazum je parafiran u vojnoj zračnoj luci Wright-Paterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio. Svoj potpis na mirovni sporazum stavili su tadašnji predsjednici BiH, Hrvatske i Srbije - Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.

Oko tri i pol godine nakon izbijanja sukoba u BiH, a nakon više neuspjelih međunarodnih pokušaja oko postizanja mirovne nagodbe, Sjedinjene Države su u jesen 1995. pokrenule novu inicijativu. Pregovori u cilju približavanja zaraćenih strana, zastupanih od tadašnjeg srpskog predsjednika Slobodana Miloševića, hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te bosanskog predsjednika Alije Izetbegovića, počeli su 1. novembra 1995. u vojnoj zračnoj bazi Wright-Patterson u Dejtonu, Ohio.

Pregovore je vodio Richard Holbrooke, koji je u to vrijeme bio na dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD-a. Predstavnici EU i Kontaktne grupe - Engleska, Francuska, Njemačka i Rusija - također su sudjelovali u iznimno napetim pregovorima u američkoj zračnoj bazi.

Konferencija je trajala od 1. novembra do 21. novembra 1995. godine. Pored Richard Holbrookea, u pregovorima je učestvovao i general Wesley Clark. Sporazum je zvanično potpisan u Parizu, 14. decembra. Sadašnja upravna struktura Bosne i Hercegovine i sastav vlade bili su neki od rezultata dogovora.

Dejtonski sporazum je bio kulminacija tzv. Shuttle diplomatije koju je otpočeo Richard Hoolbrook sa svojim timom pod sponzorstvom SAD-a. Iako je podijelio Bosnu i Hercegovinu na dva entiteta – Federaciju BiH i Republiku Srpsku, Dejtonski sporazum okončao je krvoproliće, ali je ujedno i uspostavio jednu od najkompleksnijih struktura vlasti.

Čak i dvanaest godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, najtraženiji haški bjegunci optuženi za ratne zločine, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, nisu uhapšeni.