Odavanje počasti
1k

Godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića: Bio je jedan od najvećih bosanskih sinova

E. A.
Zaim Imamović sa saborcima
Zaim Imamović sa saborcima
Danas se obilježava 26. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Zaima Imamovića koji je poginuo 9. oktobra 1995. godine na treskavičkom visu Čelina iznad prevoja Rogoj, svega nekoliko dana prije uspostave mira u BiH.

Tokom rata šest puta je ranjavan. Sahranjen je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, a kasarna Oružanih snaga BiH u Pazariću nosi ime legendarnog komandanta. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem, značkom "Zlatni ljiljan".

Ministartsvo za boračka pitanja i Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" BPK Goražde pozvali su predstavnike boračkih udruženja, bivše saborce i građane da prisustvuju polaganju cvijeća na mezaru Zaima Imamovića ispred Ali-pašine džamije danas u 11 sati, te novootvorenom spomen obilježju Dujmovska brda, i na taj način odaju počast legendarnom komandantu.

Predstavnik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan BPK Goražde Derviš Hadžić Dedo podsjeća da ovo udruženje svake godine aktivno učestvuje u svim aktivnostima obilježavanja godišnjice smrti rahmetli komandanta Zaima Imamovića.

Naglašava da je imao privilegiju da upozna Zaima Imamovića i da ga je on lično imenovao za komandanta bataljona u svojoj brigadi i stoga smatra da mu je veća obaveza, odgovornost kao i čitavog Udruženja da s posebnim pijetetom obilježe ovaj datum

“Zaim Imamović je jedan od najvećih sinova BIH i kroz historiju Bosna nije imala većeg sina. Imamo obavezu da na dostojanstven način obilježimo i odamo mu počast”, kaže Hadžić.

Zaim Imamović je jedan od najzaslužnijih za odbranu Goražda u presudnoj bici koja se odigrala u rejonu Preljuće i dijela fočanskog sela Zebine Šume 1992. godine. Nedugo poslije toga, u maju je osnovao Prvu drinsku udarnu brigadu na čijem je čelu bio do 1. aprila 1993. godine.

Njegovo herojstvo, hrabrost i poštenje su odlike po kojima ga pamte u Goraždu u kojem je bio jedan od organizatora operacije kodnog naziva "Krug", izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođeno šire područje grada Goražda te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.

Rođen je 22. aprila 1961. godine u selu Poratak kod Ilovače u općini Goražde. Bio je visoki oficir JNA koju je napustio početkom agresije na BiH u činu kapetana prve klase.