Igman
0

Godišnjica pogibije američkih diplomata i francuskog vojnika

FENA
Ministarstvo odbrane BiH i ove godine organizira prigodnu ceremoniju povodom 17. godišnjice pogibije američkih diplomata Džozefa Kruzela, Roberta Frejdžera, Samuela Nelsona Drua i francuskog vojnika Stefana Raula (Joseph Kruzel, Robert Freiser, Samuel Nelson Drew, Stephan Reault), koji su 19. augusta 1995. tragično nastradali na Igmanu.

Ceremonija odavanja počasti i polaganja vijenaca bit će obavljena danas kod Spomen obilježja na Igmanu.

Predviđeno je da se prisutnim zvanicama na ceremoniji obrate ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon, ambasador Republike Francuske u BiH Roland Gilles i ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović.

Na ceremoniju su pozvani članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, predstavnici NATO štaba u BiH, EUFOR-a, predstavnici međunarodnih institucija u BiH, vojno-diplomatski kor u BiH, kao i najviši pripadnici Ministarstva odbrane BiH i generalski kor Oružanih snaga BiH.

Tog kobnog dana, američke diplomate iz kabineta Ričarda Holbruka, specijalnog izaslanika predsjednika SAD Bila Klintona, i francuski vojnik, tragično su izgubili živote na Igmanskom putu vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.