BiH
0

Godišnjica nerazjašnjenog ubistva 12 pripadnika Armije BiH

FENA
Roditelji, rodbina, predstavnici vlasti, boračkih organizacija i građani položili su danas cvijeće i odali poštu na mezarima i grobovima dvanaest pripadnika ARBiH.

Oni su 12. jula 1992. godine ubijeni iz zasjede, na putu Bradina – Repovci. Na tom mjestu, četiri kilometra od Bradine, podignut je i spomenik koji je također danas posjećen.

U kratkom obraćanju na mjestu spomenika i zločina, Mehmed Grcić, predsjednik Organizacije šehida i poginulih boraca, rekao je da se svake godine, već petnaest godina, nada da će zločinci biti otkriveni.

Poginuli pripadnici Vojne policije Štaba teritorijalne odbrane ARBiH su : Ibrahim Mangić (1957.), Aziz Jusufović (1946.), Dražen Pandža (1966.), Isak Ljevo (1970. ) i Jasmin Radaslić (1966.). U istom kombiju Vojne policije, poginuli su pripadnici bataljona "Lisin" : Šefik Ajanović (1954.), Đemal Ferhatbegović (1956.), Salem Memić (1945.) i Ibrahim Jusufbegović (1963.) .

"Čim je prošlo četrdeset dana od ubistva moga sina i ostalih pripadnika Armije BiH tražili smo od svih nadležnih državnih organa da se pokrene odgovornost, ali do danas ništa nismo saznali o naredbodavcu i izvršiocima ovoga mučkog ubistva naših sinova. Njihovoj djeci ne znamo objasniti zašto su to organizovali i izvršili neki ljudi iz najviših vrhova tadašnjih oružanih snaga (ARBiH i HVO) i vlasti BiH, koji sve do sada uspijevaju da ovaj slučaj zataškavaju", rekla je Derviša Radaslić, majka ubijenog Jasmina.

Delegacija roditelja i rodbine ubijenih 10. jula u razgovoru s predsjedavajućim Predsjedništva Željkom Komšićem, iznijela je sve podatke i zahtjeve, a on im je obećao da će sve učiniti u rasvjetljavanju slučaja "Repovci".