{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godišnjica masakra u ulici Mula-Mustafe Bašeskije

F
28.8.2007. u 12:56
0
0
Godišnjica masakra u ulici Mula-Mustafe Bašeskije
0
Godišnjica masakra u ulici Mula-Mustafe Bašeskije
Delegacije Kantona i Grada Sarajeva te općina Stari Grad i Centar položile je danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Mula-Mustafe Bašeskije (kod Markala) u znak sjećanja na 43 poginulih sugrađana. Masakr u ulici Mula-Mustafe Bašeskije kod broja 64 dogodio se prije 12 godina i tada je teže i lakše ranjeno 84 Sarajlija.
“U ovakvim prilikama, zbog onih koji su ovdje nevino nastradali, zbog njihovih porodica, a pogotovo zbog onih koji pokušavaju da ospore da je na BiH i Sarajevo izvršena agresije, treba ponavljati istinu da je Sarajevo bilo u opsadi i da je za vrijeme te opsade ubijeno na hiljade naših sugrađana, od toga skoro 2.000 djece”, kazao je tom prilikom predsjedvajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić.

Naglasio je da je “zadatak vlasti da izađe u susret porodicama nevino nastradalih i da stalno pokazuje respekt prema onima koji su odbranili Sarajevo i postavili temelje moderne BiH odnosno omogućili da danas gradimo BiH i idemo putem uključivanja u euroatlanske integracije”.

“Očekujem da će vrlo brzo biti ostvarena i inicijativa koju sam pokrenuo a to je da se 5. februar, dan kada je izvršen jedan od najvećih masakara i u Sarajevu i u BiH, masakr na Markalama, proglasi danom trajnog obilježavanja i sjećanja na sve nastradale stanovnike Sarajeva u periodu opsade 1992.-1995. godine. Taj dan treba prerasti u tradicionalno sjećanje na ubijene građane Sarajeva, dan koji će biti prilika da se sjetimo nevino nastradalih civilna glavnog grada BiH i dan kada ćemo generacije koje dolaze upoznavati sa tom istinom, uz spremnost svih stanovnika Sarajeva ne da zaborave ali da oproste”, kazao je Zvizdić.

Od minobacačke granate ispaljene s neprijateljskih položaja iz pravca Trebevića 28. augusta 1995. godine smrtno su nastradali: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajilhidžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Cvijeće su danas položili i članovi porodica nastradalih civila, te predstavnici udruženja boraca i civilnih žrtava rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: