Čuvanje od zaborava
17

Godišnjica masakra u sarajevskoj ulici Geteova 4: Granata ubila pet osoba, među njima i jednu porodicu

FENA
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Delegacije Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajevo 1992.-1995. i Općine Novi Grad Sarajevo položile su danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Geteova 4, Općina Novi Grad.

Na današnji dan 1995. godine u ulici Geteova granata ispaljena s srpskih položaja ubila je pet osoba, od kojih dvoje djece.

"Na današnji 1995. počinjen je jedan u nizu teških zločina tokom opsade grada Sarajeva. U Geotovoj ulici na Alipašinom polju u jednom trenu ubijeno je pet nedužnih građana Sarajeva, od kojih dvoje djece. Da tragedija bude veća ubijena je jedna cijela porodica, porodica Đorem, bračni par Božo i Hena i njihova petogodišnja kćerka Magdalena. Osim njih ubijeni su Elvir Ahmović koji je imao 17 godina i dvadesetdvogodišnjak Nijaz Bajramović", kazao je Feni predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica.

Dodao je da je porodica Đorem tog dana krenula da uz pomoć UNPROFOR-a izađe iz grada, međutim zločinci su u tom trenutku bacili na to mjesto bacili dvije granate i ubili nedužne civile.

"Okupili smo se kao i prethodnih godina da odamo počast nedužno stradalim, da na taj način čuvamo istinu od zaborava i sjećanje. Ono što posebno boli i što nas opterećuje je saznanje da za ovaj i mnoge druge zločini niko nije odgovarao", naglasio je Grabovica.

Obilježavanju 23. godišnjice stradanja prisustvovali su i članovi porodica, komšije i prijatelji, te predstavnici Općine Novi Grad, MZ Alipašino polje i predstavnici SDA Novi Grad.