26 godina kasnije
155

Godišnjica masakra na Ferhadiji: Sarajlije odale počast ubijenima u redu za hljeb

Piše: A. Z.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Brojni građani i delegacije okupili su se danas u ulici Ferhadija, na mjestu gdje se prije 26 godina desio prvi i jedan od najvećih masakara u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. U redu za hljeb toga dana u ulici Vase Misikina ubijeno je 26, a teže i lkaše ranjeno 108 ljudi.

Od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate ispaljene s agresorskog položaja smrtno su stradali: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Okupljeni su kazali da je 27. maj 1992. godine dan koji je trajno obilježio živote Sarajlija te da oni koji su preživjeli maskar moraju svjedočiti, opominjati i pričati o ovoj tragediji kako ona nikada ne bi bila zaboravljena.

Kao i ranije, i ove godine je ponovljeno da ono što se desilo treba nazvati pravim imenom i tragati za pravdom i odgovornošću onih koji su počinili masakr.