{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godišnjica formiranja 44. brigade ARBiH

F
FENA
20.1.2009. u 09:37
0
0
Godišnjica formiranja 44. brigade ARBiH
0
Godišnjica formiranja 44. brigade ARBiH
Foto: Jablanica.ba
Obilježavanje 16. godišnjice formiranja 44. brdske brigade (21. januara 1993. do 21. januara 2009.), počinje u utorak emisijom na lokalnoj televiziji, u kojoj će o nastanku i ratnom putu Brigade govoriti istaknuti borci i komandanti.
Delegacija općine i bivši borci, u 13.30 sati položit će cvijeće na Centralno spomen-obilježje i posjetiti harem "Jasen", dok će svečana akademija biti održana u 14 sati, pod motom "Da se ne zaboravi".

Jablanica je grad u koji nije ušla agresorska čizma zahvaljujući organiziranosti odbrane koju su predvodili komandanti Štaba teritorijalne odbrane Zijad Salihamidžić - Žika i Safet Idrizović.

"Borci Jablanice sačuvali su slobodnim ovaj dio prostora Bosne i Hercegovine, te učestvovali u akcijama za Mostar, Sarajevo, Hadžiće, Podveležje i Konjic. Pokazuje to i četrnaest spomen - ploča poginulim borcima koje smo postavili od Trnova, Tinova brda, Bjelimića, Prenja, Pisvira i Bokševice" kazao je za FENU major Enes Kovačević, ratni komandant 44. brigade.

Također, pokazuje to i spomen - knjiga 144 poginula pripadnika Armije R BiH, među kojima je devet zlatnih ljiljana: Enver Zebić, Sabit Bilić, Salem Dlakić, Mirsad Vila, Hajrudin Zahirović, Sabahudin Šukman, Zijad Pozder, Alija Muratović, Senad Džino. Živi dobitnici najvišeg ratnog priznanja su Midhat Klepo, Avdo Kovačević i Nijaz Gagula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: