Prije 26 godina
165

Godišnjica formiranja 4. korpusa Armije RBiH: Odbranio dolinu Neretve, kičmu BiH

Piše: R. D.
Učenje Fatihe za poginule saborce (Foto: R. D./Klix.ba)
(Foto: R. D./Klix.ba)
Prigodnim programom na mostarskim Šehitlucima, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježena je 26. godišnjica formiranja Četvrtog korpusa Armije RBiH. Brojni bivši borci prisjetili su se ratnih dana, posebno saboraca koji su dali svoje živote za slobodu domovine.

Sead Salčin, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara, prisjetio se formiranja ove "respektabilne vojne sile koja je u svom ratnom putu imala bezbroj destrukcija vojne moći za koje nije odgovorna".

"Prva je deblokada Sarajeva 1992. godine kad smo imali 54 poginula, druga je 1993. godine razoružanje brigade Bregava i cijepanje korpusa na četvrti i šesti te definisanje jednog neobjašnjivog ratnog prostora, jer su svi mostovi sjeverno bili porušeni. Treća destrukcija je bila operacija 'Jesen 94.' kad smo izgubili 82 čovjeka. Sve te destrukcije su umanjile vojnu sposobnost i rezultat na terenu. Bez obzira na to i inferiornost u naoružanju uspjeli smo sačuvati teritoriju na ovim prostorima i od jednog i od drugog neprijatelja", kazao je Salčin.

Salčin je ustvrdio da kasniji mirovni sporazumi nisu milosrđe, već da su zarađeni na vojnom polju i da Četvrti korpus ima dio zasluga za sve što se desilo poslije.

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK i ratni komandant, kazao je kako se danas obilježava godišnjica formiranja korpusa koji je zaslužan za slobodu i opstojnost države Bosne i Hercegovine.

"Uspjeli smo odbraniti ove prostore od agresija s obje strane te sačuvati dolinu Neretve kao kičmu Bosne i Hercegovine. Ove datume treba obilježavati i da bi mlađe generacije saznale šta se dešavalo u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, kako bismo izvukli pouke i stvarali preduslove da danas državu dovedemo u zajednicu evropskih naroda", izjavio je Špago.

Četvrti korpus Armije RBiH formiran je odlukom Predsjedništva 17. novembra 1992. godine, a u najtežim ratnim godinama pokrivao je područje Hercegovine.