BH pravosuđe
54

Godišnji izvještaj VSTV-a: Disciplinski postupci i zbog odluka kojima se kršio zakon

S. Š. U.
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) objavilo je izvještaj o radu za 2021. godinu. Izvještaj je javan i sadrži informacije o aktivnostima i rezultatima rada VSTV-a BiH i pravosuđa u BiH u prethodnoj godini.

U izvještaju VSTV-a navode da iako je riječ o pandemijskoj godini, u 2021. godini pravosudne institucije su nastojale riješiti zaostatke iz prethodne godine i vratiti pravosuđe u normalan režim rada, ujedno poštujući preporučene epidemiološke mjere.

Iz VSTV-a ističu kako tokom 2021. godine nije došlo do očekivanih izmjena Zakona o VSTV-u kojima bi se u značajnoj mjeri mogli unaprijediti pitanje integriteta nositelja pravosudnih funkcija kroz temeljitu obradu osobnih financijskih izvješća sudaca i tužitelja, kao i pitanje ocjenjivanja nositelja pravosudnih funkcija kroz eksplicitne zakonske odredbe.

Tokom 2021. godine tužiteljstva su podigla 11.041 optužnicu, što je za 14 posto više u odnosu na broj podignutih optužnica u 2020. godini.

"Također je vidljivo da su tužiteljstva zaprimila ukupno 21.683 predmeta protiv poznatih počinitelja i da je broj neriješenih predmeta na dan 31.12.2021. godine bio 15.213 predmeta što je 3 posto manje u odnosu na broj neriješenih predmeta na isti dan prethodne godine", navode u izvještaju.

Kada je riječ o procesuiranju korupcije, u 2021. godini tužiteljstva su podigla 235 optužnica za krivična djela korupcije, što je 87 posto više u odnosu na broj podignutih optužnica u prethodnoj godini. Tužilaštva su donijela i 555 naredbi o neprovedbi istrage i 119 naredbi o obustavi istrage za navedena kaznena djela.

Izvor : VTSV/Procenat realizacije planova rješavanja predmeta po godinama
Izvor : VTSV/Procenat realizacije planova rješavanja predmeta po godinama

"U odnosu na procesuiranje korupcije visoke razine, od ukupno 328 naređenih istraga u 2021. godini u predmetima korupcije, 11 naređenih istraga ili 3 posto odnosilo se na istrage naređene u predmetima korupcije visoke razine", piše u izvještaju.

Kada je u pitanju procesuiranje krivičnih djela organiziranog kriminala, od ukupno 55 naređenih istraga u 2021. godini, za 2 su naređene istrage u predmetima organiziranog kriminala visokog nivoa.

Kako bi se unaprijedio kvalitet rada tužiteljstava, tokom 2021. godine podršku tužiocima pružalo je 11 ekonomskih stručnjaka u 10 tužilaštava.

"U njihovom dosadašnjem radu najviše je bilo kompleksnih predmeta privrednog i organiziranog kriminala, korupcije, utaja poreza, zlouporaba položaja, obmane pri dobivanju kredita, zaključenje štetnog ugovora, sačinjavanje lažnih bilansi, privatizacije, zloupotreba na tržištu kapitala, pranja novca, te ostalih krivičnih djela", navode iz VSTV-a.

Vijeće trenutno radi na uspostavi još pet novih pravosudnih institucija, Okružnog tužilaštva u Bijeljini te sudova u Žepču, Zenici, Mrkonjić-Gradu i Prnjavoru.

Disciplinski prekršaji protiv sudaca pokrenuta su zbog prekršaja:

  • neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili drugim radnjama,
  • nemar ili nepažnja u obnašanju službenih dužnosti,
  • ponašanje koje šteti ugledu sudačke funkcije,
  • donošenje odluka kojima se očigledno krši zakon,
  • korištenje dužnosti za pribavljanje neopravdane koristi,
  • propuštanje da traže izuzeće ,
  • kršenja službene dužnosti,
  • davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije.

Prijave su najčešće podnosile stranke, lično ili anonimno a bilo je i disciplinskih prijava podnešenih od strane medija.