Odluka Vlade KS
257

Godišnje stipendije za učenike deficitarnih zanimanja u Kantonu Sarajevo

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je, kako je to utvrđeno Zakonom o srednjem obrazovanju, usvojila Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2017./2018. godinu.

Predviđen je upis 3.841 učenika u 160 odjeljenja u 35 srednjih škola. Od toga, u gimnazijama je odobren upis u 47 odjeljenja, dok je u sve ostale škole predviđen upis 113 odjeljenja.

Vlade KS će i ove godine stipendirati učenike deficitarnih zanimanja. Također, Ministarstvo obrazovanja KS-a je uz podršku Univerzitetsko-telekomunikacijskog centra omogućilo od ove školske godine online upis učenika u srednje škole pri čemu se ostavlja mogućnost da učenik bira tri željena zanimanja.

Od ove godine je, u skladu sa strateškim ciljevima iz Studije razvoja IT sektora u KS, planirano da se u četiri gimnazije, kao javne ustanove, upiše po jedno odjeljenje smjera informacijsko-komunikacijskih tehnologija, i to u školama koje su izrazile spremnost da upišu navedeni smjer bez povećanja ukupnog broja odjeljenja u tim školama, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.