{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Godišnje se samo u KS izda oko četiri miliona ljekarskih recepata

F
FENA
26.4.2015. u 12:06
0
33
Godišnje se samo u KS izda oko četiri miliona ljekarskih recepata
0
Godišnje se samo u KS izda oko četiri miliona ljekarskih recepata
Foto: Ilustracija
Apoteke mogu, u određenim situacijama izvršiti određene izmjene propisanog lijeka, ali tačno u skladu s Pravilnikom o uvjetima za propisivanje i izdavanje lijeka u prometu na malo u Federaciji BiH.
Predsjednik Komore magistara farmacije Kantona Sarajevo Mirsad Šabaređović kaže Feni da je članom 27. spomenutog pravilnika data mogućnost da magistar farmacije može, ako apoteka nema propisanog lijeka, izdati lijek istog sastava i djelovanja samo od drugog proizvođača.

"Te stvari se uglavnom ne rade tako često, to su sporadični slučajevi i ni u kom slučaju ne utječu na kvalitetu pružanja farmaceutske usluge niti na sigurnost lijekova", kazao je.

Podsjeća da u KS-u ima više od 170 apoteka koje izdaju lijekove na recept, a godišnje se izda oko četiri miliona recepata, te naglašava da nikad nisu imali nijednu pritužbu pacijenata na bilo koji pogrešno izdat lijek.

"Komora sve evidentira, nismo imali ni usmenih niti pismenih pritužbi. Ubijeđen sam da se farmaceuti, u principu, pridržavaju pravilnika o profesionalnom izdavanju lijekova, da uz suglasnost pacijenta izdaju odgovarajući lijek koji je istog sastava i djelovanja tako da na taj način pacijent nije oštećen", kazao je.

Kaže da je izdavanje lijekova i/li lijekovi uopće dosta osjetljivo pitanje zato što pacijenti moraju imati povjerenja prije svega u lijek koji piju, a onda i u propisivača i magistra koji izdaje lijek.

Precizira da Komora izdaje licencu za rad magistara farmacije, te da im ako se utvrdi da lijek nije izdat u skladu s Pravilnikom, može biti i oduzeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: