Renoviranje
15

Godinu nakon požara: Uskoro će u potpunosti biti obnovljen objekt na Alipašinom Polju

Piše: Dž. Č.
Konzum na Alipašinom polju (Foto: Klix.ba)
Konzum na Alipašinom polju (Foto: Klix.ba)
Nakon požara koji je 20. maja prošle godine u potpunosti uništio objekt na Alipašinom Polju u Sarajevu, u kojem je bio smješten i supermarket Konzum, njegova obnova je u toku te bi Konzum uskoro kupcima mogao otvoriti vrata novog marketa.

Vlasnik objekta u kojem je smješten Konzum na Alipašinom Polju je Gadžo Komerc. Oni su nam potvrdili kako obnavljaju objekt, ali više informacija nam nisu mogli dati.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Gadžo Komerc radi na obnavljanju objekta nakon požara. Od toka radova zavisi i kada će Konzum moći ponovo raditi", kazali su nam iz marketinške agencije MITA Group koja zastupa Konzum.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Još nije poznata tačna procjena finansijske štete koju je pruzrokovao prošlogodišnji požar, ali sigurno je kako je riječ o višemilionskom iznosu.

Iako nismo dobili informacije o tome u kojoj fazi je obnova objekta, prema fotografijama koje smo zabilježili dronom iz zraka, može se vidjeti kako su vanjski radovi uveliko završeni. Objekt je dobio novu fasadu, a obnovljen je i krov koji je u požaru u potpunosti izgorio.

Podsjećamo, prema nalazu vještaka protivpožarne zaštite, požar je izazvao kratak spoj na kablu na krovnoj konstrukciji, usljed čega je došlo do paljenja izolacije na kablu, nakon čega se požar proširio na ostale dijelove objekta. U požaru je povrijeđen jedan vatrogasac koji se borio s vatrenom stihijom.