Glas nacionalnih manjina
153

Godinama su diskriminisani: Ostali traže zabranu promjene etničkog identiteta

B. R.
U BiH česte zloupotrebe etničkog, odnosno nacionalnog identiteta (Foto: Klix.ba)
U BiH česte zloupotrebe etničkog, odnosno nacionalnog identiteta (Foto: Klix.ba)
I u Vijeću nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine smatraju da za njihove predstavnike u vlasti bivaju izabrane osobe za koje oni smatraju da ne predstavljaju nacionalne manjine.

Ovo vijeće, koje je savjetodavno tijelo Parlamenta Bosne i Hercegovine je prethodno navedeno istaklo u dokumentu upućenom Interresornoj radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Ukazali su na to da se dešava da pojedini kandidati iz izbora u izbore mijenjaju etnički, odnosno nacionalni identitet te da to nadležni moraju onemogućiti.

"Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, kao savjetodavno tijelo Parlamenta Bosne i Hercegovine, je na 76. sjednici 25. oktobra ove godine razmatralo mogućnost rješavanja problema predstavljanja nacionalnih manjina od nelegitimnih predstavnika manjina te je većinom glasova odlučilo obratiti vam se molbom da se iznađe odgovarajuće rješenje problema 'promjene' izjašnjavanja i pripadnosti konstitutivnom narodu ili grupi Ostalih - po izbornim ciklusima", naveli su.

U Vijeću su naglasili da traže zabranu promjene načina izjašnjavanja o pripadnosti konstitutivnom narodu ili grupi Ostalih, bar u nekoliko uzastopnih izbornih ciklusa. Ocijenili su da oni koji rade ovu vrstu promjena, kako su ukazali, zloupotrebljavaju prava i privilegije i konstitutivnih naroda, ali i onih koji se nazivaju Ostalima.

Za napomenuti je da promjenom etničkog, odnosno nacionalnog identiteta pojedini kandidati pokušavaju sebi olakšati izbor, odnosno bivaju izabrani u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti.

Podsjetimo, građani iz kategorije Ostalih, dakle onih koji ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda (Srbi, Bošnjaci i Hrvati) još uvijek se ne mogu kandidirati za Predsjedništvo BiH zbog čega su dobili brojne presude na Evropskom sudu za ljudska prava koje još uvijek čekaju svoju implementaciju.