Doba pandemije
30

Godina rada kantonalne vlasti u Goraždu: Stabiliziranje stanja u svim oblastima i vraćanje duga

E. A.
Foto: E.A./Klix.ba
Foto: E.A./Klix.ba
Borba s pandemijom i kriza koju je uzrokovala na svim poljima, hronični nedostatak novca i trend odlaska ljudi i sa prostora BPK Goražde obilježili su godinu na izmaku.

Dodaju li se tome političke tenzije kojih nije nedostajalo, pad standarda, skok cjena, te generalno nezadovoljstvo, godinu nije teško ocjeniti. Manjak optimizma kod građana, vlasti nastoje promjeniti podsjećanjem na ono što se uradili.

"U teškom periodu borbe protiv pandemije koronavirusa Vlada BPK Goražde uspjela je da stabilizira sveukupno stanje na ovom prostoru. Za budžet koji će biti realizovan u iznosu od približno 43 miliona maraka može se reći da je bio socijalno – razvojni. Prioriteti u djelovanju su bili zaštita zdravlja građana BPK Goražde i njeno poboljšanje, podrška privredi i poljoprivredi, izmirivanje socijalnih davanja, rješavanje nagomilanih problema u obrazovanju, podrška lokalnim zajednicama u sastavu kantona kao i svim sportskim klubovima koji na takmičenjima predstavljaju ovaj kanton", istaknuto je na novogodišnjoj pres konferenciji kantonalne vlade.

Izmirena dugovanja

U protekloj godini realizovano je pet miliona maraka po osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom. Vlada je poseban senzibilitet pokazala prema štićenicima domova za smještaj nezbrinute djece, osoba sa invaliditetom i starih lica, rješavajući dugogodišnji problem dugovanja prema tim ustanovama.

Tako je iz budžeta za ove namjene izdvojeno blizu 1,2 mliona maraka pa su ukupna dugovanja za 15 ustanova koje zbrinjavaju 69 štićenika uključujući i devetero maloljetnika iz ovog kantona, svedena na iznos od 120.000 maraka. Obezbjeđeno je zdravstveno osiguranje svim osobama starijim od 65 godina i djeci do polaska u osnovnu školu koji to pravo nisu mogli ostvariti po drugom osnovu.

Izmirena su i druga socijalna davanja, ali i dugovanja iz prethodnog perioda, dok je vlast fokus stavila na podršku zdravstvenom sektoru, u čijem vrhu je Hemodijalizni centar u čije opremanje je iz budžeta izdvojeno 830.000 maraka.

Programi podrške privredi i obrtu u krizi uzrokovanoj pandemijom nastavljeni su u skladu s mogućnostima, više od milion maraka izdvojeno je za podršku privrednicima, a oko 330.000 maraka poljoprivrednicima.

Rješavani sui gorući problemi u oblasti obrazovanja, od prevoza učenika do potpisivanja kolektivnih ugovora, a kantonalna vlast izdvojila je za sportske klubove oko 600.000 maraka. Osigurana su i prava branilaca i članova njihovih porodica uključujući i isplatu novčane egzistencijalne naknade za cca 330 nezaposlenih demobilisanih boraca.

Transparentniji rad

"BPK Goražde je jedini Kanton u FBiH koji iz poreza na dobit izdvaja sredstva jedinicama lokalne samouprave. U toku ove godine prikupljeno je 2,5 miliona, od čega je 1,7 miliona KM ostao u budžetu BPK Goražde, dok su Gradu Goražde uplaćena sredstva u iznosu od 756.139, a ostatak i drugim općinama u sastavu kantona", istaknuto je na pres konferenciji.

U ovoj godini započele aktivnosti na izgradnji novog stambenog prostora, blizu 900.000 maraka je izdvojeno za modernizaciju i sanaciju regionalnih puteva. Kanton je poduzeo i aktivnosti na povećanju transparentnosti i unaprijeđenja borbe protiv korupcije pa je objaviljen jedinstven registar udruženja na području kantona, te izvršena nadogradnja postojećih kapaciteta Registra zaposlenih i imenovanih lica, u saradnji sa Gradom Goražde, Općinom Foča u FBiH i Općinom Pale u FBiH i Misijom OSCE-a u BiH, tako da su Registri nadograđeni i nadopunjeni sa podacima o zaposlenim licima iz tih organa.

BPK Goražde je sigurno mjesto za život bez puno krivičnih djela, naglašavaju u Vladi BPK Goražde. Ove godine MUP je potpisao ugovor o međusobnoj saradnji sa Federalnom upravom policije i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova o razmjeni informacija sa Europolom, a otvoren je i detašman Federalne uprave policije.