BiH
0

GO SNSD odbio Dodikovu ostavku, od Lajčaka se traži da preispita posljednje odluke

FENA
Glavni odbor SNSD-a odbio je danas da prihvati ostavku predsjednika stranke i premijera RS-a Milorada Dodika, te donio zaključak u kojem traži od Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da u narednim danima preispita svoje posljednje odluke jer u protivnom svi predstavnici SNSD-a u zajedničkim bh. organima podnijet će ostavke.

Glavni odbor SNSD-a traži od Lajčaka da svoje odluke uskladi s Ustavom BiH i Daytonskim sporazumom, a do tada predstavnici SNSD-a dolazit će na sjednice Vijeća ministara, ali neće glasati ni za jednu odluku.

Dodik je podnio ostavku na sjednici Glavnog odbora ali ona nije prihvaćena. Međutim, ističe da će ukoliko se nastavi "ovakva situacija", razmisliti da li će ostati kako na mjestu lidera SNSD-a tako i predsjednika Vlade RS-a.

Lider SNSD-a je ponovio da je Lajčakova posljednja odluka vezana za izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH, te izmjene poslovnika Paralamentarne skupštine BiH, neustavna i zadire u samu suštinu Daytonskog sporazuma, te narušava balans obezbjeđen tim sporazumom, obezbjeđuje majorizaciju u budućnosti i generiše nestabilnost u BiH.

GO SNSD traži da se u narednim danima promijene određeni elementi Lajčakove odluke koji, naveo je lider stranke, nisu u skladu s Ustavom, kako bi predstavnici SNSD-a mogli da budu uključeni u procese podrške određenim funkcionalnim rješenjima u našoj zemlji.

"Ukoliko do toga ne dođe u narednim danima GO SNSD-a traži od svih imenovanih i predloženih predstavnika te stanke u zajedničkim bh. organima da podnesu neopozive ostavke", kazao je Dodik u izjavi novinarima, nakon što je okončano višesatno zasjedanje GO stranke.

Također, poslanički klub SNSD-a zadužen je da zatraži što hitnije održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj bi se razmatrala novonastala situacija.

Mišljenja su i da je visoki predstavnik svojim odlukama derogirao parlamentarni život u BiH, čime se slabi i sama BiH.

GO SNSD-a traži da se održe i sjednice skupština u općinskim strukturama vlasti, kako bi se političke strukture na svim nivoima u RS-u mogle odrediti prema zadnjoj odluci Visokog predstavnika.

"Lajčak je neprimjereno postupio dajući zadatak političkim strankama šta da rade. Takvo ponašanje je neprilično, jer visoki predstavnik nema mandata da određuje način na koji će stranke u BiH djelovati", rekao je Dodik navodeći da je to jedan od zaključaka GO SNSD-a.

Oni kao glavnu zamjerku na odluke Visokog predstavnika ističu kvorume potrebne za odlučivanje, koje bi, prema tumačenju ove stranke, bošnjačkim predstavnicima koji imaju najveći broj zastupnika u institucijama BiH, ostavile prostor da sami donose odluke, na uštrb druga dva naroda.

"Odlukama Visokog predstavnika RS se našla u nemogućoj situaciji. Prema odlukama međunarodne zajednice, visoki predstavnik je vrhovni tumač Daytonskog sporazuma i neprikosnoveni autoritet, tako da nema mogućnosti da o njegovim odlukama raspravlja bilo koja institucija u BiH", priznao je lider SNSD-a.

Time je, tvrdi Dodik, predstavnicima RS-a uskraćena mogućnost zaštite prava i pred Sudom za ljudska prava u Strazburu.

"Zbog činjenice da su nam oduzeta osnovna ljudska i demokratska prava mi ćemo s drugim strankama iz RS-a pokušati podići tužbu protiv Lajčaka u Strazburu na način da ćemo uz nju priložiti milion potpisa građana RS-a kao dovoljan osnov da se o tome odlučuje", dodao je on.

Međutim, Dodik je izrazio uvjerenje da će Visoki predstavnik prihvatiti dijalog u kojem će se njegova odluka ili promijeniti ili doći do zaključka da ju je nemoguće promijeniti.

"Mi ovaj put mislimo ozbiljno, i ja u svoje ime ponavljam da sam odlučan da podnesem ostavku na sve funkcije koje obavljam kao znak protesta na ovako nedemokratsko i necivilizovano ponašanje institucije koja se zove visoki predstavnik“, poručio je Milorad Dodik.

GO SNSD-a je na sjednici jednoglasno podržao kandidaturu akademika Rajka Kuzmanovića za predsjednika RS-a na predstojećim prijevremenim izborima.