BiH
1

Gluhe osobe mirnim protestima sutra obilježavaju svoj dan

Klix.ba
U BiH živi blizu 20.000 gluhih osoba. One su za bh. vlasti, ali i društvo, skoro nevidljive, a njihova prava se ne poštuju.

Posljednja sedmica septembra u svijetu posvećena je ovoj kategoriji društva. U okviru nje se obilježava Međunarodni dan gluhih osoba. Savez gluhih i nagluhih u BiH odlučio je "proslaviti" svoj dan mirnim protestima, koji će se održati sutra u Sarajevu.

"Cilj je skrenuti pažnju vlasti na populaciju gluhih i nagluhih u BiH. Naime, zastupljen je i jedan veći problem koji gluhi hoće da iskažu, a to je 'nenadležnost' institucija za ovu populaciju, jer kad god se obratimo predstavnicima vlasti, uvijek je odgovor 'Mi nismo nadležni'. Želimo skrenuti pažnju i na neprovođenje Zakona o upotrebi znakovnog jezika, koji je donesen u PSBiH 2009. godine. Uz svu problematiku evidentiran je još jedan problem, a to je Popis stanovništva. Pitamo se kako će popisivači, koji se sada obučavaju, popisati gluhe osobe?", rekao je za Klix.ba Nebojša Vavra, predsjednik Saveza gluhih i nagluhih BiH (SGN BiH).

Iz SGN-a ističu kako su pripadnici ove populacije neinformisani, jer u televizijskim informativnim emisijama nema tumača znakovnog jezika koji omogućava gluhim i nagluhim osobama da razumiju ono što se emituje te da samim tim budu upućeni u dešavanja u svojoj zemlji i svijetu. Jedina emisija koja je namijenjena ovoj kategoriji je "Govor tišine", koja se emituje jednom sedmično na državnoj televiziji i u kojoj se prepričavaju dešavanja iz prethodne sedmice, što znači da su te informacije već zastarjele.

"Imamo problem komunikacije kod ljekara, problem kako gluhe osobe "čuju" da beba plače (osporavanje sposobnosti da budu roditelji, op. a.), diskriminacija pri zapošljavanju i još niz problema koji stoje pred ovom populacijom kako bi mogli biti ravnopravni građani ovog društva", kaže Vavra.

Zbog dugogodišnjeg ignorisanja ove populacije i njihovih prava u Sarajevu će sutra biti održani mirni protesti ispred zgrade Parlamentarne skupštine od 12 do 14 sati. Protestima će prisustvovati veliki broj gluhih osoba iz svih dijelova BiH, ali i iz Austrije, Francuske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Norveške, Švedske, Švicarske, Danske...

"Ovo je prvi put u historiji da se ovakvo što dešava u BiH. Okupljanje je zakazano kod dvorane Zetra u 9 sati, kada će biti formirana kolona koja će krenuti prema Skenderiji pa potom prema Parlamentu BiH. SGN BiH još jednom napominje da su ovo protesti mirnog karaktera", poručili su.

U pozivu na proteste gluhe osobe su navele kako traže da se poštuje njihovo pravo na dvojezično školovanje, tumača znakovnog jezika pri pristupu obrazovnim institucijama, bolnicama, policiji, pravnim službama, porodičnim savjetovalištima, finansijskim savjetovalištima, kulturnim instutcijama, sportskim objektima te pristup informacijama preko tumača i titlovanja na državnoj televiziji. Sve ono što im je zagarantovano Zakonom o znakovnom jeziku.

Također, traže da se poštuje njihovo pravo na hitne obavijesti putem SMS-a ili titlova na TV-u u slučaju opasnosti, kao što su poplave, požari, zemljotresi...

Poručuju da nisu nevidljivi, da su sposobni i da mogu, samo im treba dati ravnopravnost.