{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Globus u službi propagande: Izetbegović ponovo predstavljen kao radikal koji priprema vojsku

Klix.ba
14.2.2018. u 10:28
373
544
Globus u službi propagande: Izetbegović ponovo predstavljen kao radikal koji priprema vojsku
373
Globus u službi propagande: Izetbegović ponovo predstavljen kao radikal koji priprema vojsku
Hrvatski sedmični magazin Globus objavio je novi broj u kojem su na naslovnici predstavili člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića neosnovano ga dovodeći u vezu s osnivanjem neke vojske koja se, prema njihovom mišljenju, priprema za novi rat.
"Bakirova Bosna - tko sprema 'akere' za novi rat" tekst je na naslovnici novog izdanja Globusa koji je dobilo brojne kritike zbog nacionalističkih konotacija i neosnovanih teza.

Tako Globus analizira stanje u BiH, potencirajući problem Izbornog zakona te autorica Mirjana Kasapović poručuje da ako Bošnjaci treći put izaberu beskrupuloznog Komšića za člana Predsjedništva - BiH će zapasti u nesagledivu krizu.

Jedan od autora je i Ivo Lučić, poznat po ekstremno desničarskim stavovima koje je potvrdio komentarisanjem presude Haškog suda zločincima tzv. Herceg-Bosne. Tako Lučić piše o sukobu Armije RBiH i HVO-a, ističući da su pripadnici Armije RBiH ubili više od 1.000 hrvatskih civila. Lučić, koji je historičar, tokom rata je bio visokopozicionirani vojni obavještajac u tzv. Herceg-Bosni te general HVO-a.

Novu naslovnicu Globusa komentariše i osuđuje ugledni profesor Dejan Jović koji smatra da se na taj način kroz medije stvaraju novi neprijatelji, naglasivši da su nedavno za Hrvatsku to bili Slovenci, a sada su Bošnjaci, poručujući da su ovakvi tekstovi u funkciji stvaranja osjećaja straha i mržnje kod građana.Svoj komentar dao je i reditelj Dino Mustafić koji kaže: "Profesionalno dno, vrhunac hrvatske kontinuirane propagande koja se bazira na lažima i spekulacijama okorjelih nacionalista i islamofoba. BiH je pod političkim udarom koji je intezivniji nego '90-ih. Zbog ovakvih natpisa i novinari su trebali biti u Hagu", smatra Mustafić.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: