Ugašena svjetla
48

Globalnoj akciji za zaštitu prirode "Sat za planetu Zemlju" pridružila se i BiH

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
U sklopu obilježavanja globalne inicijative Sat za planetu Zemlju (Earth Hour), večeras su u 20:30 sati ugašena svjetla u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luici, Zenici, Doboju, Prijedoru i drugim gradovima u BiH.

Ovaj događaj posljednje subote u martu svake godine organizuje Svjetski fond za prirodu (World Wide Fund for Nature) i poziva domaćinstva i firme na gašenje svjetala i ostalih električnih uređaja na jedan sat radi podizanja svijesti o potrebi poduzimanja akcije oko klimatskih promjena.

Inicijativa Sat za planetu Zemlju provedena je jedanaesti put u brojnim zemljama širom svijeta, a ove godine se odvija pod sloganom "Poveži se sa planetom". U našoj regiji će Svjetski fond za prirodu kroz ovu inicijativu istaći povezanost bioraznolikosti i klimatskih promjena.

Stari most u Mostaru (Foto: Klix.ba)
Stari most u Mostaru (Foto: Klix.ba)

U našoj državi su dio ove inicijative, između ostalog, sarajevska Vijećnica i Stari most u Mostaru.

Sve je počelo 2007. godine kada su stanovnici Sydneya gašenjem svjetala u svojim domovima i kompanijama podigli glas protiv najveće prijetnje današnjice, a to su klimatske promjene prouzrokovane djelovanjem čovjeka. Naredne godine primjer Sydneyja slijedili su brojni gradovi širom svijeta, pa je u godinama koje su slijedile Sat za planet Zemlju prerastao u najveću volontersku akciju u historiji čovječanstva.